TELE-conferință, TELE-fon, TELE-vizor, TELE-comunicații… fac toate parte din lumea în care trăim, caracterizată de viteză, mobilitate și de posibilități nenumărate de comunicare la distanță.

Transmiterea de mesaje scurte pe distanțe mari (prefixul „tele” înseamnă „departe”, „de departe” și „la distanță”) a debutat la 24 mai 1844, când Samuel Morse a transmis prima TELE-gramă de la Washington DC, către asistentul său, în Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafică: .– …. .- – / …. .- – …. / –. – -.. / .– .-. – ..- –. …. –

Transmis în codul Morse, conținutul mesajului a fost un citat biblic: „What hath God wrought” („Ceea ce a lucrat Dumnezeu”).

Charta telegrafo-poștală compusă de Direcțiunea Generală a Telegrafelor și Poștelor din România, datată în anul 1865. Este păstrată în colecția aflată la Muzeul Național de Istorie a României și clasată în Patrimoniul Cultural Național la categoria fond.

Astăzi nici nu ne putem imagina viața fără mijloacele moderne de comunicare, iar dacă vreți să aflați mai multe despre începuturile acestora, vă propunem o scurtă incursiune în Inventarul bunurilor clasate în patrimoniul cultural: telegraf și telegrame.