Primul post al anului bisericesc, ce începe la 1 septembrie, Postul Crăciunului, are ca rol pregătirea sufletească a creștinilor pentru sărbătoarea ce vestește Nașterea Domnului.

Purtând și numele 𝘗𝘰𝘴𝘵𝘶𝘭 𝘔𝘪𝘤, intervalul de 40 de zile ce debutează la 15 noiembrie, este caracterizat de restricții alimentare bine stabilite, acest tip de purificarea asigurând, în mentalul tradițional, medierea dialogului cu forţele divine, manifeste în timpul sărbătorilor.

Postul Crăciunului reunește sărbători marcate de o multitudine de acte și gesturi magico-rituale menite să asigure bunăstarea sufletului dar și purificarea spațiului, populat în această perioadă de reprezentări mitice diverse ce puteau primejdui echilibrul comunității tradiționale.

Lupului și ursului le sunt dedicate mai multe zile, ce fac parte din ciclurile Filipilor și Martinilor: Filipii și Martinii de Toamnă (14 noiembrie), Filipul cel Șchiop (21 noiembrie) sau Ziua Lupului (30 noiembrie).

Zilele de 29 și 30 noiembrie, guvernate de Sfântul Andrei au și o puternică componentă funerară, fiind marcate de gesturi de liniștire a spiritelor morților, care se manifestă la intensitate maximă în ajunul zilei Sfântului Andrei, noaptea de 29 noiembrie, numită și Noaptea Strigoilor.

Sacrificiului ritual al animalului emblematic pentru masa de Crăciun, porcul, îi sunt rezervate trei zile, 19-21 decembrie, având în centru pe Ignatul, reprezentare mitică a focului în mitologia populară.

Poate cea mai cunoscută dintre manifestările specifice Postului Crăciunului este însă, colindatul, încă actual, exploatat masiv și în spațiul urban sau cultura mass-media.

Constituită în jurul datei de 15 noiembrie, când debutează Postul Crăciunului, ceata de colindători, cea a feciorilor, este activă și de Anul Nou, apoi și de Sfântul Ion, pe 6 ianuarie, când are loc desfacerea cetei.

Având un rol complex în mentalul comunității tradiționale, ceata de colindători performează un ritual cu cu puternice conotații agrare, asigurând prin forța magică a cuvântului, transmisă prin colind: sănătatea oamenilor, norocul matrimonial, bunăstarea animalelor, sporul gospodăriei și belșugul recoltelor viitoare.

Mai multe despre sărbătorile ce punctează Postul Crăciunului, puteți afla de pe pagina dedicată calendarului popular.

În Biblioteca digitală a publicațiilor culturale puteți găsi și alte articole și materiale dedicate sărbătorii Crăciunului.