În anul 1822, pe 14 septembrie, au fost descifrate primele hieroglife egiptene de către orientalistul francez Jean-François Champollion (n. 23 decembrie 1790, Figeac, Franța – d. 4 martie 1832, Paris). Încă din adolescență, Jean-François Champollion a fost atras de limbile orientale, deținând la vârsta de 16 ani cunoștințe despre 6 limbi orientale. La vârsta de 32 de ani el a reușit să stabilească o metodă de traducere a scrierii hieroglifice, bazându-se pe o stelă care a rămas în istorie sub numele de Piatra din Rosetta.

Piatra din Rosetta, expusă în prezent la British Museum, a fost descoperită în anul 1799, în orașul egiptean Rosetta, situat în delta Nilului, pe parcursul expediției franceze conduse de generalul Napoleon Bonaparte. Stela, care datează din anul 196 î. Hr., din timpul domniei regelui Ptolemeu al V-lea, a fost refolosită ca material de construcție, fiind identificată în timpul lucrărilor la un fort, în fundația unei vechi cetăți arabe.

Placă de calcar fragmentară cu inscripție hieroglifică, provenind de la Saqquara, păstrată în colecția Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. 

Aceasta conține inscripții ale aceluiași text în trei limbi antice diferite: hieroglifică, demotică și greacă. Bazându-se atât pe cunoștințele sale în limbile orientale, cât și pe descoperirile realizate de către antecesorul său, Thomas Young, Champollion finaliza la data de 14 septembrie 1822 descifrarea completă a inscripției hieroglifice de pe Piatra din Rosetta.

Vă invităm să studiați diverse antichități egiptene în baza de date a Bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național.