Acum fix 80 ani a fost descoperită faimoasa Peștera Lascaux. Patru adolescenți traversau pădurea din Montignac, în Dordogne, pornind să exploreze peștera descoperită întâmplător de Robot, cățelul unuia dintre ei. Erau intrigați mai ales din pricina legendelor locale despre un posibil tunel pe sub râul Vezere, care ajungea direct la Chateau de Montignac. Dar nici nu au bănuit ce îi așteaptă, până nu au coborât puțul de 15 metri spre galeria subterană.
Băieții au fost și ei impresionați de picturile rupestre cu figuri zoomorfe și antropomorfe, însă nu au realizat cât de vechi ar putea fi. Mai târziu, Henri Breuil a studiat peștera pentru prima dată, confirmând autenticitatea și valoarea reprezentărilor, vechi de aproximativ 17 000 ani.
Cu toate că mulți entuziaști și-au dorit să exploreze la rândul lor Peștera Lascaux, în 1963 a fost luată decizia de a restricționa accesul vizitatorilor, din motive de conservare. Picturile suferiseră deja degradări cauzate de schimbările de temperatură, lumină și umiditate aduse de un flux continuu de vizitatori. Discuțiile despre stabilirea metodelor potrivite pentru conservarea picturilor rupestre preistorice continuă și astăzi, pornind de la modelul Lascaux.
Pe teritoriul țării noastre au fost, de asemenea, descoperite și cercetate diverse peșteri, regăsite și în Repertoriul Arheologic Național. Amintim peșterile de la Lipnița, Sasca Romană, Căprioara sau Cărpiniș, unde urmele de locuire datează încă din paleolitic, până în epoca modernă. Mai multe, pentru curioși: în Repertoriul Arheologic Național – categorie sit: locuire în peșteră.