Instaurarea lui Nicolae Mavrocordat pe tronul Moldovei în anul 1711 și pe tronul Țării Românești în 1716 a reprezentat debutul domniilor fanariote, pentru o perioadă de aproximativ 110 ani. Perioada fanariotă în Țările Române a însemnat numirea domnitorilor direct de către Poarta otomană. Aceștia erau aleși din rândul boierilor greci din Fanar, cartier al Constantinopolului, care erau inițiați în politica externă a imperiului Otoman.

Această perioadă a rămas în istoriografie mai degrabă din cauza aspectelor negative, precum cumpărarea domniei cu sume foarte mari, creșterea tributului și a obligațiilor în muncă, vite și cereale, desființarea armatei și pierderile teritoriale. Pentru mai multe detalii cu privire la aspecte ce țin de privilegii, vămi sau dări din epoca fanariotă, vă invităm să răsfoiți articolele din Biblioteca digitală a Publicațiilor Culturale.

Totuși, merită precizat că o parte dintre domni au încercat modernizarea instituțiilor celor două țări, iar printre aceștia se numără Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Grigore Ghica al III-lea, Scarlat Callimachi și Ioan Caragea. Mai multe informații cu privire la măsurile luate de aceștia găsiți în următoarele filtre: fanariot; Constantin Mavrocordat; Alexandru Ipsilanti; Grigore Ghica al III-lea.

Epoca fanariotă a luat sfârșit în anul 1821, iar pentru mai multe informații despre sfârșitul domniilor fanariote vă invităm să consultați Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

Totodată, vă invităm să explorați bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național, precum portrete ale unor fanarioți sau obiecte vestimentare din această perioadă.

Pictura de mai sus, nesemnată, datată în 1841, îl înfățișează pe Hatmanul Manolache Manu (1782-1841), îmbrăcat după moda fanariotă. Echivalent al ministrului de interne, hatmanul făcea parte din guvernul Moldovei și era obligat să poarte caftan și calpac, însemne ale funcției.

Cămașa albă este decorată cu motivul lalelei, floare preferată de sultani, iar peste aceasta poartă caftanul dublat cu blană. În mâini ține un șirag de mătănii, iar pe degetul mic are un inel de aur. Pictura face parte din colecția aflată la Muzeul Național de Artă al României, din Bucureşti.