Portretul lui Octavian Goga, realizat de Hans Eder în anul 1936, deținut de Muzeul Memorial Octavian Goga, din Ciucea, județul Cluj.

La 1 aprilie 1881, se năștea la Resinár, Austro-Ungaria, astăzi Rășinari, județul Sibiu, România, poetul, traducătorul, dramaturgul, academicianul și omul politic român, Octavian Goga.

Și-a început educația în satul natal, unde a făcut studiile primare, iar ulterior a început studiile secundare la liceul de stat din Sibiu, astăzi Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și le-a finalizat la liceul românesc din Brașov, astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”.

De asemenea, a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie a Universității din Budapesta și ale Universității din Berlin.

În activitatea literară a debutat în anul 1897 în numărul 275 al ziarului Tribuna, din Sibiu, cu poezia „Atunci și acum”.

Publică apoi în Revista Familia, în ziarele Tribuna și Luceafărul, iar primul volum îi apare în anul 1905, la Budapesta, intitulându-se Poezii. Ca dramaturg a debutat cu piesa de teatru Domnul Notar, publicată la editura Institutului de Arte Grafice din București în anul 1914.

Ca om politic a luptat pentru unirea Transilvaniei cu România, în anii 20 ai secolului trecut, fiind partizanul democrației parlamentare, dar schimbându-și vederile, radical, un deceniu mai târziu, când devine un simpatizant al fascismului și nazismului. Pentru 44 zile (28 decembrie 1937 – 10 februarie 1938) a fost prim ministru al României.

Vă invităm să îl descoperiți pe Octavian Goga și altfel, prin intermediul bazelor noastre de date: