În ajunul sărbătorii dedicate Sfântului Andrei, pe data de 29 noiembrie a fiecărui an are loc, din vechi timpuri, „Noaptea Strigoilor”. Calendarul popular mai păstrează, sub formă de tradiție transmisă oral și de obiceiuri (ale căror însemnătăți s-au pierdut în unele cazuri), anumite celebrări cu origini arhaice, însă care și-au menținut prezența în viețile comunităților, mai ales în spațiile rurale.

În multe zone ale țării se crede că în noaptea din ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, denumită popular și Ziua Lupului, ființe malefice cu caracteristici și forme ce diferă de la o regiune la alta, vizitează gospodăriile sătenilor cu scopul de a produce stricăciuni, manifestate prin infertilitate, boală și compromiterea recoltelor anului viitor. După alte credințe, lupii devin extrem de activi și de temut în această noapte, aceste animale fiind legate și de alte sărbători populare de iarnă.

„Haită cu lupi”, desen realizat de Ion Țuculescu, aflat în colecția Muzeului de Artă – Craiova și clasat în Patrimoniul Cultural Național la categoria Fond

Strigoii sau moroii, cum mai sunt ei denumiți, ocupă un rol fundamental în memoria colectivă a comunităților tradiționale românești, dată fiind proximitatea acestor ființe de spațiul locuit al sătenilor. Strigoi nu era doar un defunct care își agasa rudele, el putea fi orice sătean viu, tânăr sau bătrân, băiat sau fată, care în urma unor circumstanțe speciale a devenit strigoi/strigoaie și care noaptea, în timpul somnului, se preschimbă în animal și se strecoară din casă pentru a aduce necazuri, uneori în mod inconștient. Cei din urmă mai sunt cunoscuți și sub numele de pricolici.

În noaptea de 29 noiembrie, tradiția spune că strigoii, atât cei vii cât și cei morți, încălecau pe cozi de mătură, pe butoaie ori melițe (unelte de lemn folosite pentru a curăța inul și cânepa de părțile lemnoase) găsite în curțile oamenilor și se întâlneau în locuri știute doar de ei pentru a se război până la cântatul cocoșilor, cauzându-și răni și zgârieturi pe corp. Cei care nu participau la această luptă mergeau la răspântii de drumuri și dansau până dimineața, ori mergeau pe să sugă sângele oamenilor ori al vitelor lor.

Pentru a scăpa de vizitele strigoilor au fost elaborate, în special de către femei, tot felul de ritualuri menite să alunge ființele necurate și să purifice spațiul locuit. Dacă doriți să aflați mai multe despre aceste ritualuri cât și despre această sărbătoare, puteți accesa Calendarul Cultural alcătuit de echipa Patrimoniu Digital, pe site-ul nostru, la link-ul: https://cimec.ro/id-03-istorie/calendarul-cultural/

Calendarul Cultural este împărțit pe luni, fiind astfel ușor de folosit de către vizitatori, care pot vedea pe o listă verticală fiecare eveniment inclus în calendar, de la începutul până la sfârșitul lunii respective.

Mai multe surse și informații despre Calendarul popular românesc puteți găsi accesând secțiunea dedicată Etnografiei, de pe site-ul nostru. Aici puteți găsi: