Nicolae Tonitza s-a născut în Bârlad la data de 13 aprilie 1886, fiind primul dintre cei cinci copii ai Anastasiei și ai lui Neculai Toniță. A dovedit încă din perioada copilăriei o afinitate deosebită pentru desen.

A frecventat școala primară de băieți nr. 2 și Gimnaziul „Manolache K. Epureanu” din Bârlad. În 1902 părăsește orașul pentru a putea urma cursurile Școlii naționale de Belle-Arte din Iași, avându-i printre profesori pe pictorii Gheorghe Popovici și Emanoil Bardasare.

Autoportret, de Nicolae Tonitza, pictură deținută de Muzeul Național Brukenthal, din Sibiu

Nu reușește să își obțină diploma de absolvire în urma participării la o grevă studențească. Ulterior, studiază la Academia Regală Bavareză de Arte Frumoase fără a finaliza studiile, călătorind și stabilindu-se o perioadă scurtă de timp în Italia și Franța.

După acumularea de impresii și experiențe, se reîntoarce în România și finalizează educația formală în cadrul Școlii naționale de Belle-Arte din Iași. Se specializează în pictură bisericească, zugrăvind, printre multe altele, bisericile din Poeni și Scorțeni.

În anul 1916 expune la București 94 de picturi și desene. Artistul este încadrat în mișcările artistice ce țin de postimpresionism și expresionism.

Nicolae Tonitza a participat la Primul Război Mondial, fiind decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III, pentru curajul dovedit în lupte. După război se stabilește la București unde, în pofida renumelui său artistic, întâmpină dificultăți de natură financiară și personală, problemele de sănătate căpătate în război bântuindu-l până la sfârșitul vieții sale.

Expune în Spania la Barcelona (1929), în Olanda la Amsterdam (1930), și în Belgia la Bruxelles (1935). Moare la 26 februarie 1940 în București, la vârsta de 53 de ani, fiind înmormântat în Cimitirul Ghencea.

Astăzi aniversăm 134 de ani de la nașterea marelui pictor român Nicolae Tonitza, așadar vă invităm să aflați mai multe despre acesta prin accesarea Bibliotecii Digitale a Publicațiilor Culturale – ProEuropeana din două articole referitoare la operele lui Nicolae Tonitza din Revista Crisia (1986, respectiv 1987),

Vă recomandăm, de asemenea, să accesați Cataloagele Salonului Oficial de Artă (1928-1947). Acestea cuprind fotografii cu operele unor variate personalități artististice, printre acestea fiind și operele lui Nicolae Tonitza, aici: https://cimec.ro/salonul-oficial/index.html

În baza de date a bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional, puteți explora picturi și desene de Nicolae Tonitza.