În așteptarea lui Moș Nicolae, am pregătit cele mai bune încălțări 👢 pentru darurile sale. Obiectele de patrimoniu fac parte din colecțiile unor importante muzee din țară și sunt clasate în categoriile Fond și Tezaur.

În dimineața zilei de 6 decembrie, când se serbează Sfântul Nicolae, copiii primesc daruri pe care le găsesc în pantofii și ghetuțele pregătite din ajun. Pentru cei care nu sunt cuminți, moșul mai pune lângă daruri și câte o vărguță, dar, dacă se roagă să fie iertați, moșul va uita nuiaua pe drum.

Ziua Sfântului Ierarh Nicolae sau Sân-Nicoară marchează simbolic începutul iernii și ultima parte a anului. Sfântul Nicolae din Mira, cunoscut și sub numele de Nicolae de Bari, a trăit între anii 270 – 343 și a fost un episcop creștin timpuriu al orașului maritim grecesc Mira din Asia Mică, actualul orașul Demre din Turcia, în timpul Imperiului roman. Osemintele sale se află în prezent în Basilica di San Nicola din Bari, Italia. Sfântul Nicolae era invocat de către soldații care urmau să plece la luptă și purta de grijă sufletelor celor morți. Probabil că această credință își are rădăcinile în prima relatare referitoare la sfântul Nicolae, din Martirologul roman de secol IV, când el i s-ar fi arătat în vis lui Constantin cel Mare, cerându-i să ierte trei ostași condamnați la moarte. Este, de asemenea, protectorul navigatorilor, negustorilor, copiilor și studenților.

În imaginarul popular, Nicolae, împreună cu Andrei, sunt sfinții perioadei de renovare a timpului, ei simbolizând îmbătrânirea timpului și perspectiva apropiată a finalului anului. Este imaginat ca un bătrân cu barbă albă, călare pe un cal alb și care are ca sarcină să vegheze poarta cerului dinspre apus, pe unde soarele ar încerca să se strecoare în ținuturile de miază-noapte.

Puteți citi mai multe despre Sfântul Nicolae în pagina dedicată Sărbătorilor de iarnă realizată de Direcția Patrimoniu Digital: https://cimec.ro/…/sarbatori-si…/sfantul-nicolae/