La 15 ianuarie 1850 se năștea Mihai Eminescu. Pentru a omagia nașterea marelui poet român, această dată a fost declarată Ziua Culturii Naționale care, începând din 2011, este serbată prin ateliere, expoziții și vizite gratuite în muzee sau alte activități care îmbogățesc viața culturală din România. Puteți urmări majoritatea evenimentelor din acest an pe pagina de Facebook sau pe siteul web Evenimente muzeale.

Ambele platforme sunt actualizate permanent de Institutul Național al Patrimoniului, în scopul promovării culturii și actelor culturale românești.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de critica literară postumă drept simbolul poeziei românești. Creația poetului a făcut parte din curentul romantic și a tratat teme despre viață, moarte, iubire, întoarcerea la natură sau subiecte istorice. Dacă vreți să vă conectați la trăirile și emoțiile sale, puteți citi câteva din operele acestuia.

Proiect de monument pentru Mihai Eminescu, desen de Dimitrie Paciurea, datat între 1873-1932, clasat în patrimoniul cultural național în categoria tezaur și deținut de Muzeul Național de Artă al României.

Eminescu a descris în poeziile sale și momente și legende istorice, pentru care a consultat surse de informare și documentare istorică ale vremii, precum lucrarea de istorie românească a lui E. Hurmuzaki, „Fragmente zur Geschichte der Rumänen”, „Cronicele României și Letopiseţele Moldovei şi Valahiei”, editate de Mihail Kogălniceanu, „Chronica Românilor”, de Gheorghe Şincai, și altele.

Documentările sale au dus la crearea unor rezumate istorice care stau la baza acestor poezii și care au constituit și subiectul unor articole de ziar elaborate și publicate de Eminescu în 1878 în periodicul conservator „Timpul”, din București.

În Biblioteca Digitală puteți consulta un articol interesant despre documentarea poetului pentru poeziile sale referitoare la Imperiul Otoman: „Mihai Eminescu şi istoria imperiului otoman”, de Dan Prodan, publicat în Acta Moldaviae Septentrionalis. Tot în bibliotecă puteți găsi mai multe articole despre viața, opera și contribuțiile lui Mihai Eminescu.

În patrimoniul cultural național sunt clasate o serie de documente, manuscrise, obiecte și nu numai, ce au aparținut sau i-au fost dedicate lui Mihai Eminescu.