În data de 11 octombrie, în lumea romană, era sărbătorit festivalul cunoscut sub numele de Meditrinalia. Acest festival era dedicat vinului nou, marca finalizarea procesului de recoltare și era reprezentat prin zdrobirea strugurilor. Mustul rezultat (mustum) era oferit zeilor printr-un ritual numit libatio.
Meditrinalia era ultima sărbătoare din cele dedicate cultivării viței de vie, numită vinalia – care începea pe data de 23 aprilie (vinalia urbana), când se adresau rugi zeilor pentru o recoltă bogată și continua pe data de 19 august (vinalia rustica), înaintea recoltării când se consultau auspiciile (prevestirea făcută de preoți prin studierea zborului păsărilor) zeului Jupiter.

În lumea romană vinul reprezenta unul dintre alimentele de bază, alături de cereale și uleiul de măsline. De asemenea, era văzut ca o băutură cu valență dublă: pe de o parte era considerat sănătos și hrănitor, iar pe de altă parte era perceput ca un drog care oferă plăcere, forță și dependență atunci când e consumat în cantități mari.
Încă din antichitate, vinurile sunt de mai multe feluri – vinul sărat, dulce, acru sau amar, uneori fiind prescris și în calitate de medicament. De exemplu, vinul alb de Pamfilia era prescris pentru dureri ale pieptului și plămânilor, în timp ce cele din Cilicia erau contraindicate pentru astfel de afecțiuni.
Tot vechii romani îl cinsteau pe Bacchus, zeul vinului, al viței de vie, al beției și orgiilor, reprezentat adesea însoțit de preotesele sale, bacantele, care participau la sărbătoarea Bacchanalia desfășurată toamna, în timpul culegerii strugurilor.
Informații cu privire la producția vinului în diferite perioade istorice pot fi consultate în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale:
Câteva picturi cu ilustrarea momentului în care se culeg strugurii pot fi vizualizate în Baza de Date a Bunurilor Culturale mobile Clasate. Tot aici pot fi regăsite imagini cu vase utilizate la transportarea vinului și la păstrarea acestuia:
În Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale puteți afla mai multe detalii cu privire la reprezentările lui Bacchus, în provincia Dacia și Moesia Inferior, iar diferite ipostaze ale acestuia, atât în sculptură, cât și în pictură pot fi regăsite în Baza de Date a Bunurilor Culturale mobile Clasate.