În anul 64 p. Chr., în seara de 18 iulie, a izbucnit în Roma – capitala Imperiului Roman, un incendiu de proporții (Marele incendiu din Roma) care a distrus în șase zile și șapte nopți aproximativ 70 % din oraș. Alături de locuințe, temple, monumente și vieți pierdute, au fost distruse și rezervele de cereale ale orașului.

Tacitus (autor antic, care a trăit între 54-120 p. Chr.) menționează că din cele 14 districte ale Romei, trei au fost distruse în totalitate, în șapte dintre ele au mai rămas doar câteva case arse pe jumătate, iar patru au rămas neatinse de flăcări (Tacitus Annales 15.40).

Nero (împărat roman în perioada 54-68 p. Chr.), întors de la Antium (oraș antic aflat la sud de Roma care astăzi corespunde orașelor moderne Anzio și Nettuno) în momentele în care flăcările amenințau propria lui locuință, a luat o serie de măsuri pentru ajutorarea celor afectați.

Incendierea Romei, pictură realizată de către Hubert Robert, în anul 1771, aflată în colecția Muzeului de Artă Modernă André Malraux, Le Havre, Franța.

Astfel, el a ridicat structuri temporare pentru a primi mulțimea, iar prețul grâului a fost redus la trei 𝘴𝘦𝘴𝘵𝘦𝘳𝘵̦𝘪 (monedă romană realizată inițial din argint și ulterior din bronz) pe 𝘮𝘰𝘥𝘪𝘶𝘴 (unitate de măsură echivalentul a 8.73 L).

Măsurile de ajutorare luate de către împărat nu au oprit zvonurile care îl acuzau că el ar fi fost cel care a pornit incendiul. Totuși, în final vinovați au fost considerați creștinii, împotriva cărora a fost început un proces de pedepsire.

Acest eveniment dramatic al epocii antice a fost relatat și de către autorii antici, printre ei numărându-se și Tacitus (Annales, 15. 39. 3), Cassius Dio (n. 155 sau 163-164 – d. după 229; 62.15.6 (Xiphilinus)) și Suetonius (n. 69/75 – d. 130; Nero 38.1). În istoriografia antichității se consideră că acesta este momentul în care guvernatorul Moesiei a fost primul care a trimis largi cantități de grâu spre ajutorarea populației din Roma (ILS 986).

Orașul, devastat în urma incendiului, a fost supus unui proces de refacere, însuși împăratul construindu-și un nou palat, 𝘋𝘰𝘮𝘶𝘴 𝘈𝘶𝘳𝘦𝘢, pe locul unde ulterior s-a ridicat Colosseumul de către împăratul Vespasian (69–79 AD) și succesorul său Titus (79–81). De asemenea, au fost impuse noi reguli de construcție cu privire la înălțimea clădirilor și un nou plan stradal.

Traduceri și comentarii asupra operei lui Tacitus, Cassius Dio și Suetonius pot fi consultate în Biblioteca digitală a publicațiilor Culturale.

În baza de date a Bunurilor Culturale mobile Clasate pot fi regăsite imagini cu manuscrise cu operele scriitorilor antici: Tacitus, Suetonius.

În Biblioteca digitală a Publicațiilor Culturale pot fi răsfoite și o serie de lucrări științifice referitoare la domnia împăratului Nero, reformele acestuia și descoperirile arheologice pe teritoriul nostru din perioada respectivă.

De asemenea, în Baza de date a Bunurilor Culturale mobile clasate pot fi vizualizate o serie de obiecte cu reprezentări ale împăratului

Efectele devastatoare ale incendiilor au fost consemnate de către istorici în fiecare perioadă istorică, iar mai multe detalii pot fi lecturate în cadrul mai multor articole regăsibile în Biblioteca digitală a Publicațiilor Culturale.