„Dați-mi liniștea de a accepta lucrurile ce nu le pot schimba, curajul de a le schimba pe cele ce se pot schimba, și înțelepciunea de a le putea distinge unele de altele” – Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși

Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Augustus, născut la 26 aprilie 121 la Roma cu numele Marcus Annius Verus sau Marcus Catilius Severus, a condus imperiul roman între anii 161 și 180. Domnia lui, începută sub cele mai bune auspicii, avea să fie frământată de o serie de calamități în interiorul imperiului și de războaie la granițe – fie în Orient, fie la Dunărea de mijloc și de jos.

Odată cu războaiele marcomanice (166-180), purtate de Roma împotriva triburilor germane și sarmate, Marcus Aurelius a trecut la reorganizarea administrativă și militară a Daciei, pentru a se putea utiliza din plin capacitatea ei militară în fața primejdiei externe. În anul 168 el desființează Dacia Inferioară, alipind-o Daciei Superioare, și denumind-o Dacia Apulensis, iar în anul 169 desprinde Banatul de vest din Dacia Apulensis și îl transformă în Dacia Malvensis.

Denar de argint reprezentându-l pe Marcus Aurelius, bun cultural aflat în patrimoniul Complexului Muzeal Județean Neamț – Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț, clasat în categoria Tezaur.

Numele celor trei provincii ale Daciei sunt de acum înainte uniforme: Dacia Superioară – Apulensis (cum apare în cursus honorum al lui M. Claudius Fronto), Porolissensis (denumire atestată deja din anul 123) și Dacia Inferioară – Malvensis (atestat în 169 de o inscripție de la Roma). Împărțirile teritoriale ale Daciei romane s-au menținut, în schema realizată de Marcus Aurelius, probabil fără alte schimbări, până la sfârșitul stăpânirii romane în Dacia.

Tot în perioada războaielor marcomanice, Legiunea a V-a Macedonica a construit castrul de pe platoul „Dealul Cetății” de la Potaissa (oraș situat în apropiere de localitatea Turda de astăzi). Despre istoria cercetării Castrului de la Potaissa, date istorice și detalii despre viața soldaților romani puteți afla de la conf. Dr. Sorin Nemeti în ediția cu numărul 5 a conferințelor dedicate patrimoniului arheologic, Arheologia pentru toți. 

Mai multe despre reorganizarea Daciei sub Marcus Aurelius puteți citi în articolul cu același nume din publicația Studii Clasice, volumul XXIV semnat de prof. univ. Constantin C. Petolescu în anul 1986, care poate fi citit și descărcat din Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

Despre războaiele marcomanice pe teritoriul Daciei puteți afla mai multe în articolul „Dacia Porolissensis în timpul războaielor marcomanice” publicat de N. Gudea în anul 1994 în revista Acta Musei Porolissensis, volumul XVIII, articol regăsit în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

Numele lui Marcus Aurelius apare pe multe inscripții latine, unele clasate în Patrimoniul Cultural Național. Cele mai răspândite obiecte care amintesc de împăratul roman sunt monedele, de asemenea incluse în Patrimoniul Cultural Național.

Tot în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale puteți citi articolul „Prima emisiune monetară a împăratului Marcus Aurelius”, articol în limba engleză, publicat în periodicul Cercetări Numismatice, numărul XXVI din anul 2020, de către Corneliu Bogdan Nicolae Beldianu.