Pentru a sărbători 162 de ani de la punerea în circulație a celebrului „Cap de bour”, prima marcă poștală românească, a cărui primă emisiune cuprindea patru timbre, vă aducem în atenție o scrisoare către compozitorul George Enescu de la colecționarul de timbre Robert Brown, în care autorul scrisorii îl roagă pe Enescu să-i semneze pe un timbru din colecția proprie în care este reprezentat compozitorul român.

Mărcile poștale (cunoscute și sub numele de timbre poștale) sunt mici imprimate emise sau acceptate de administrația poștală a unui stat, care au rolul de plată anticipată a unui serviciu poștal, denumită francare.

Înainte de apariția mărcii poștale, costurile livrării scrisorilor erau achitate la destinație. Astfel, realizarea primelor mărci a revoluționat serviciile poștale deoarece funcția de bază a timbrelor o reprezintă plata în avans a serviciului poștal.

Mărcile poștale îndeplinesc trei roluri principale: ele reprezintă o chitanță cu o anumită valoare pentru o plată în avans a serviciului de expediție, sunt un mijloc de promovare a patrimoniului național, iar de-a lungul timpului au devenit piese de colecție.

Marca poștală este lipită pe plic de către expeditor, având un format diferit: dreptunghiular, triunghiular, pătrat, rotund, oval, hexagonal, romboidal sau chiar neregulat. Sunt tipărite în una sau mai multe culori și pot fi prevăzute cu adeziv. Ele pot fi aplicate direct sau imprimate pe plicuri, mandate și cărți poștale. Mărcile poștale au apărut din necesitatea simplificării operațiunilor de plată a prestațiilor poștale.

Prima emisiune poștală adezivă din lume a intrat în istorie sub denumirea de „Penny Black“ și a fost emisă în Marea Britanie în anul 1840. Optsprezece ani mai târziu, la 15 iulie 1858, a apărut prima emisiune de mărci poștale românești intitulată Cap de bour. Emisiunea a fost tipărită în Moldova și reproduce semnul heraldic de pe stema statului, formată din patru valori: 27, 54, 81 și 108 parale.

În baza de date a Bunurilor Mobile Clasate în Patrimoniul Cultural Național puteți afla detalii despre coli de timbre și matrițe din a doua jumătate a secolului al XIX-lea: mărci poștale, coală de timbre.

De asemenea, Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale conține studii interesante care au ca subiect mărcile poștale din diferite perioade și zone ale României.

Scrisoare adresată compozitorului George Enescu de către colecționarul de timbre Robert Brown, Newcastle, 12 mai 1948, aflată în colecția Muzeul Național „George Enescu”, din București, clasată în categoria Fond.