În urmă cu 110 de ani, în data de 26 martie 1910, debuta în revista „Tribuna” din Arad, cu poezia „Pe țărm”, îndrăgitul poet Lucian Blaga.

Activitatea sa intensă ca poet, prozator, dramaturg, filozof și traducător a marcat profund cultura românească, fiind astăzi considerat una dintre cele mai complexe personalități ale culturii române moderne.

În 1935, Blaga a primit Marele Premiu al Academiei Române pentru poezie. El a fost profesor la catedră de filozofie a culturii din Cluj, iar din 1948 a lucrat la Institutul de Istorie al Academiei. A fost unul dintre întemeietorii revistei „Gândirea” (1921) din Cluj.

În imagine se află o scrisoare expediată de către Lucian Blaga lui Ion Breazu, istoric literar, prof univ. la Universitatea din Cluj, redactor şef al revistei „Transilvania”, din Lisabona, de la Legation de Roumanie. Blaga îi scrie despre drumul greu spre catedra de la Cluj: „Ciudată-i viaţa ! A trebuit să ajung de două ori ministru şi să se schimbe legea universitară, şi chiar constituţia, ca să mă văd profesor„.

În prezent, mai mult de 50 de documente de tip corespondență dintre Lucian Blaga și istoricul și criticul literar român Ion Breazu, care fac parte din colecția Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, pot fi accesate online în baza de Bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural National, la adresa.