„Nimic nu mi se pare mai pasionant pentru artist decât descoperirea relațiilor de viață și a realităților condensate în text și recompunerea lor pe scenă, fie că e vorba de teatrul lui Labiche sau de cel al lui Euripide. Cred că realismul, orice mijloace ar folosi – concrete sau metaforice, raționale sau afective – este chemat să clarifice mersul ideilor în lumea noastră și să așeze o piatră de temelie la construirea unui nou umanism”,

De ziua sa de naștere, 7 iulie 1923, este un moment bun să răsfoim textele semnate de Liviu Ciulei, regizor, scenograf, actor și arhitect, încercând să îi rememorăm viziunea despre teatru.

A fost prezent pe scena artelor teatrale și cinematografice în calitate de regizor, actor, scenograf și profesor universitar, iar studiile în arhitectură au fost complementare.

Ar merita menționate toate premiile obținute de-a lungul timpului, însă ne oprim la Premiul pentru regie din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes din 1965, pentru filmul „Pădurea spânzuraților”, producție care i-a rămas dragă.

Vă lăsăm deschise câteva portițe pentru a intra în universul lui, prin Biblioteca Digitală, și prin Repertoriul premierelor teatrale și muzicale.