Acum 148 de ani, pe 8 ianuarie 1873, se năștea marele om politic român, Iuliu Maniu.

A venit pe lume în satul Bădăcin, comuna Pericei, județul Sălaj (pe acea vreme comitatul Sălaj), într-o familie de intelectuali (tatăl, Ioan Maniu, urmând studii de teologie greco-catolică și dreptul la Viena, iar unchiul acestuia fiind Simion Bărnuțiu, unul din liderii Revoluției de la 1848 din Transilvania). Iuliu Maniu a continuat cariera de avocat a tatălui, urmând cursurile de drept în Cluj, Budapesta și Viena.

Participarea lui la viața politică a început încă din studenție, susținând mișcarea națională studențească a românilor transilvăneni. La 24 de ani (1897) este cooptat în comitetul de conducere al Partidului Național Român și în anul 1906 este ales deputat în Dieta de la Budapesta.

Iuliu Maniu”, pictură de R. Mihăescu, din 1920, deținută de Muzeul Național de Istorie a României.

A fost printre organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, în 1926 a devenit președintele Partidului Național Țărănesc, constituit prin unirea Partidului Național Român cu Partidul Țărănesc (condus de Ion Mihalache). În timpul carierei sale politice a ocupat funcția de prim-ministru de trei ori (10 noiembrie 1928- 7 iunie 1930; 13 iunie 1930 – 10 octombrie 1930 și 20 octombrie 1932 – 13 ianuarie 1933), de ministrul apărării (5 aprilie – 13 aprilie 1930) și de ministru de finanțe (26 octombrie 1929 – 14 noiembrie 1929).

În timpul crizei dinastice, Iuliu Maniu a susținut întoarcerea pe tron a Prințului Carol al II-lea, considerând că Regența instaurată din 1926 era slabă. În ciuda acestui sprijin, Iuliu Maniu a fost un critic al guvernării autocratice a Regelui Carol al II-lea, semnând memorandumul „Patria de lux. Memorandul românilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crișana, Satu-Mare, Maramureș) prezentat M.S. Regelui Carol II în 15 decembrie 1938”.

De asemenea, acesta a fost un opozant al regimului Ion Antonescu și a fost cel care a jucat un rol central în organizarea loviturii de stat de la 23 august 1944, reușind să îl convingă pe Regele Mihai I să accepte îndepărtarea de la putere a mareșalului Ion Antonescu. Când a realizat pericolul preluării puterii de către comuniști, a încercat să obțină asigurări de la puterile occidentale că nu vom fi predați Uniunii Sovietice.

În anul 1947 a fost acuzat de înaltă trădare de către autoritățile comuniste și pe data de 11 noiembrie, (la vârsta de 74 de ani) a fost condamnat la închisoare pe viață. Pe 5 februarie 1953, după o perioadă de torturi inimaginabile, s-a stins din viață în închisoarea de la Sighet, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor de la marginea orașului Sighetul Marmației.

Vă invităm să descoperiți în colecția de bunuri clasate obiecte de patrimoniu care au aparținut omului politic transilvănean, precum și imagini și documente de arhivă despre Iuliu Maniu, iar în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale puteți citi articole despre viața și activitatea politică a lui Iuliu Maniu.