Inginerul și omul politic Ion I. C. Brătianu, sau cum obișnuiau să-l numească apropiații, Ionel Brătianu, fiul cel mare al lui Ion C. Brătianu (1821-1891), s-a născut la 20 august 1864.

Medalie cu reprezentarea bustului lui Ion I. C. Brătianu, păstrată în colecția Muzeului Național de Istorie a României, București și clasată în patrimoniul cultural național, la categoria Tezaur.

Rolul său în politica și istoria românească este oglindit în multitudinea funcțiilor importante pe care I. C Brătianu le-a onorat pe parcursul vieții, în calitate de Ministru al Lucrărilor Publice, Ministru de Externe, Ministru de Interne, Președintele Consiliului de Miniștri, Ministru de Război și Primul Ministru al României în perioadele 1909-1911, 1914-1918, 1918-1919, 1922-1926, și în anul 1927. De asemenea, a fost președinte al Partidului Național Liberal din anul 1909 și până în 1927, iar în anul 1923 a primit titlul de membru de onoare al Academiei Române.

În domeniul ingineriei, Ionel Brătianu a colaborat cu Anghel Saligny și a început să lucreze la construcția căii ferate Iași – Pașcani. În calitate de ministru al Lucrărilor Publice, a participat la inaugurarea căii ferate Pitești – Curtea de Argeș și la supravegherea lucrărilor de amenajare a portului Constanța.

În cadrul activității sale politice, el s-a remarcat prin reformele îndrăznețe printre care se numără cea agrară, proiectul unei noi constituții, legea electorală și modernizarea economiei (doctrina liberală „prin noi înșine”). Calitățile sale de bun politician au fost remarcate de către contemporanii săi și a fost descris ca fiind: „stăpân pe mijloacele sale, își urmărea cu precizie nedeterminată jocul politic, nu-l interesa modelul oratoric și nici polemica scrisă”.

În data de 24 noiembrie 1927 „s-a stins încă unul dintre cei care au ținut pe umerii lor greaua sarcină a realizării celui mai mare ideal românesc: întregirea neamului”, la numai 63 de ani.

Lucrări ale lui Ion I. C. Brătianu pot fi consultate în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

De asemenea, în Biblioteca digitală a Publicațiilor Culturale pot fi descărcate numeroase studii și articole cu privire la viața și activitatea lui Ion I. C. Brătianu.

În Baza de date a Bunurilor culturale mobile Clasate pot fi vizualizate o serie de medalii, picturi și sculpturi cu bustul omului politic Ion. C. Brătianu, dar și documente în care acesta este menționat.

În baza de date a Muzeelor și Colecțiilor din România puteți găsi informații cu privire la adresa și orarul de funcționare a Muzeului Național „Brătianu”, din localitatea Ștefănești, județul Argeș.