„Unde există talent, există și șansă”, spunea Ion Caramitru în anul 2005, într-un interviu din revista Teatrul azi, exact înainte să devină director al Teatrului Național din București.

Cunoscutul regizor, actor de teatru și film, și politician de origine aromână, s-a stins din viață ieri, 5 septembrie 2021. Plecarea sa neașteptată de pe scena vieții reprezintă o mare pierdere în domeniul culturii, Ion Caramitru lăsând în urma sa un bogat repertoriu teatral și cinematografic.

Ion Caramitru a făcut parte din promoția ‘64 a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale. A absolvit cu Hamlet și Miroiu și a debutat la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, pe a cărui scenă a jucat în „Eminescu”, de Mircea Ștefănescu. A fost actor și regizor la Teatrul Bulandra, precum și director al teatrului între 1990-1993. A interpretat peste 60 de roluri importante din dramaturgia românească și universală, în țară și în străinătate. A debutat pe marele ecran în filmul „Comoara din Vadul Vechi”, de Victor Iliu, în 1964, iar ulterior a interpretat roluri principale în 40 de filme.

Ion Caramitru în „Șase personaje în căutarea unui autor”, de Pirandello, fotografie preluată din revista Teatrul Azi, nr. în TOM: 6-7-8, anul 2005.

Ion Caramitru a fost o figură marcantă a revoluției românești, aflându-se printre conducătorii manifestațiilor din București în zilele de 21 și 22 decembrie 1989, când a pătruns în clădirea Televiziunii Române și a anunțat pe post înlăturarea dictaturii.

Începând cu anul 1990, Ion Caramitru a devenit președintele Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar între 1996 și 2000 a deținut cu succes și funcția de ministru al Culturii, activitatea sa ministerială desfășurându-se într-o perioadă în care bugetul pentru domeniul culturii era limitat.

Comunitatea instituțiilor culturale din România îl consideră până azi cel mai bun ministru al culturii din istoria recentă a României, fiind un susținător al activității de digitizare și evidență digitală a patrimoniului cultural din România.

În mai 2005, Ion Caramitru devenea director al Teatrului Național București, funcție pe care a deținut-o timp de 16 ani. Datorită activității sale intense în domeniul patrimoniului a fost posibilă reconstrucția capitală a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București.

Pentru activitatea pe care a depus-o în scopul menținerii legăturilor culturale britanico-române, Caramitru a primit titlul de Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, fiind decorat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. În 1997, ministerul culturii franceze i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres. În 2000 primea Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce. Ca semn al aprecierii pentru întreaga sa activitate, în 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților (Walk of Fame) din București.

Pentru a afla mai multe despre prolifica activitate cinematografică a lui Ion Caramitru, vă invităm să răsfoiți revista Cinema, care i-a urmărit pașii încă de la debutul din 1963 și unde veți găsi numeroase articole despre cariera acestuia.

Toate rolurile interpretate de acesta pot fi regăsite în Repertoriul spectacolelor teatrale și muzicale – STAR, unde puteți căuta spectacolele în care a jucat, sau puteți accesa un inventar al acestora în baza noastră de date mai veche.

De asemenea, puteți răsfoi periodicul „Teatrul”, publicat între 1956 și 1989, unde veți descoperi numeroase articole și interviuri despre Ion Caramitru, precum acest interviu din 1972, dar și colecția revistei Teatrul Azi”, publicată între 1990 și 2010, care cuprinde patru articole despre perioada de studenție și activitatea teatrală desfășurată de Ion Caramitru.