Stațiunea Zoologică Marină de la Agigea a fost prima organizație românească de cercetare biologică marină, ce a fost creată sub supravegherea atentă a hidrologului, oceanografului și biologului prof. Ioan Borcea (n. 13 ianuarie 1879, comuna Buhoci, Bacău, România– d. 30 iulie 1936, comuna Agigea, Constanța, Regatul României), pionierul oceanologiei românești.

Șase ani mai târziu, pe 13 iunie 1932, biologul naturalist Grigore Antipa a înființat Institutul Bio-Oceanografic din Constanța.

Activitățile de cercetare ale Institutului s-au extins până în ziua de astăzi în domenii precum oceanografie fizică marină, biologie și microbiologie marină, chimie și biochimie marină, ecologie și protecție, inginerie și tehnologie marină.

Stânci la mare, pictură de șevalet realizată de Alexandru Satmari, bun cultural aflat în patrimoniul Muzeului de Artă din Constanța, clasat în categoria Tezaur.

Din anul 1999, în onoarea fondatorului său, a primit numele Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” (INCDM) și funcționează sub coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ocupându-se de dezvoltarea tehnologică în domeniul oceanografiei, ingineriei marine și costiere, ecologiei și protecției mediului marin, precum și de gestionarea resurselor vii la Marea Neagră sau alte zone marine de interes.

Totodată, Institutul se implică în activități educative din cadrul Programului „Săptămâna Verde” din școli, susține ateliere educative cu studenții și este partener în proiecte naționale și europene.

Fondatorul Institutului, Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botoșani, România – d. 9 martie 1944, București, Regatul României) a fost un deschizător de drumuri, atât pe plan național, cât și universal. A studiat în Germania, la Jena, sub directa îndrumare a celebrului naturalist german Ernst Haeckel (1834-1919), inventatorul ecologiei. După terminarea doctoratului, Grigore Antipa s-a întors în țară hotărât să studieze biologia Mării Negre și a Dunării, să organizeze pe baze științifice Pescăriile Statului și să înființeze un muzeu de istorie naturală.

Astfel, Muzeul din Șoseaua Kiseleff, care astăzi îi poartă numele dr. Antipa, fondatorul său, și-a deschis oficial porțile la 24 mai 1908 și este și astăzi unul dintre cele mai populare muzee din țară.

Pentru detalii legate de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, program de vizitare și date de contact accesați Ghidul Muzeelor.

Dintre exponatele muzeului, 4733 sunt bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național.

Mai multe detalii despre Grigore Antipa puteți citi în articolul „Grigore Antipa (1867-1944) omul de știință complet, pionier al cercetării Dunării românești” publicat de Ștefan Negrea în periodicul Delta Dunării. Studii și cercetări de științele naturale și muzeologie nr. II din 2004, aflat în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

Alte publicații despre Grigore Antipa și munca sa puteți accesa în Biblioteca Digitală.