Prima zi din luna aprilie a anului 527 AD este considerată data de început a domniei lui Iustinian I, inițial co-împărat, mai apoi succesor al lui Iustin I la tronul Imperiului Roman de Răsărit.

Născut într-o mică localitate din provincia Dardania, zona actualei Macedonia de Nord, într-o familie de agricultori, Iustinian a fost adoptat de către Iustin și educat la Constantinopol.

Detaliu din mozaicul din Basilica San Vitale de la Ravenna, din nordul Italiei, una dintre cele mai cunoscute reprezentări ale lui Iustinian. Împăratul poartă însemnele puterii imperiale – haina în culoarea purpurei, coroana și aureola în jurul capului – iar alături îi sunt funcționarii de la curte. În aceeași basilică se află o reprezentare asemănătoare a împărătesei Teodora (https://www.europeana.eu/ro/item/22/_464).

Politicile inovative ale sale și ale soției, împărăteasa Teodora, au fost destul de controversate în acea epocă tulburată de o mulțime de alte neajunsuri pe plan intern și de amenințările barbarilor de la granițele Imperiului. El este cunoscut pentru încercările de codificare juridică, pentru susținerea creștinismului și implicarea în organizarea ecleziastică, la fel și pentru reconstruirea basilicii Hagia Sophia.

Despre Iustinian și despre cum a decurs perioada domniei sale știm astăzi în detaliu de la istoricul Procopius din Cezareea, care a fost foarte generos în istorisirile sale. Pe lângă scrierile sale oficiale despre războaiele duse de Iustinian și despre lucrările edilitare întreprinse la inițiativa acestuia, compuse în concordanță cu rigorile curții și departe de a afecta orgoliile împăratului, Procopius s-a ocupat și de redactarea „picanteriilor” vremii, folosind un ton cel puțin subiectiv.

Redescoperită după moartea lui Iustinian și a succesorului său, într-un moment în care autorul nu mai putea avea de suferit, această operă cunoscută sub numele de „Istoria secretă” reprezintă un deliciu pentru cei preocupați de perioada bizantină.

Mai multe nu dezvăluim, pentru că vă invităm să citiți integral „Istoria secretă”, regăsită în Biblioteca Digitală, ediție bilingvă, în traducerea lui Haralambie Mihăescu din limba greacă: https://biblioteca-digitala.ro/…

Tot din Biblioteca Digitală poate fi descărcată lucrarea „Războaiele cu goții”, parte din „Războaiele” lui Procopius, de asemenea în traducerea lui Haralambie Mihăescu: https://biblioteca-digitala.ro/…

Despre teritoriul Dobrogei în vremea lui Iustinian, tot sub privirea autorului din Cezareea, într-o analiză propusă de istoricul Andrei Aricescu în revista Pontica: https://biblioteca-digitala.ro/…