„Noi, Carol I, rege al României, clădit-am această casă alăturea de falnicul castel Peleş pentru iubiţii noştri nepoţi. Sfinţită de biserică spre a aduce binecuvântarea cerului, noi, Ferdinand, principe al României cu Maria, principesă primit-am în această nouă clădire, cu inima recunoscătoare şi plină de dragoste. Intrat-am cu ai noştri copii, Carol, Elisaveta şi Maria, în anul mântuirii 1903, iar al domniei regelui Carol al 37-lea, în ziua de 24 maiu. Dat-i-am nume, Pelişor”, scrie în Actul inaugural al castelului, pictat de regina Maria pe pergament.

La data de 24 mai marcăm inaugurarea Castelului Pelișor. Construit în perioada 1899-1902, de către arhitectul ceh Karel Liman (1855-1929, a lucrat între anii 1894-1929 pentru Casa Regală a României), la cerința regelui Carol I, Pelișorul a devenit reședința principilor moștenitori Ferdinand și Maria. Mobilierul și decorațiunile interioare au fost furnizate de Atelierul vienez Bernhard Ludwing, regina Maria implicându-se activ în luarea deciziilor de design interior.

Planul fațadei de sud a Castelului Pelișor, realizat de către Karel Liman, în anul 1903 apud Hortopan, Mircea, The Pelișor castle – Karel Liman and Art Nouveau architecture, în Art Nouveau – 110 ani în România, 2013, p. 23-41. 

Castelul are încăperile decorate în stilul Art Nouveau (stil în artă în care sursele de inspirație au fost cu predilecție formele naturale, precum curbele sinuoase ale florilor și plantelor), cu interioare luminoase, elemente bizantine, motive celtice și motive tradiționale românești.

Una dintre cele mai renumite încăperi este „camera de aur” a reginei Maria, unde sunt prezente influențe și motive celtice, precum crucea monumentală celtică sau ramura de ciulin, care acoperă în întregime pereții acestei camere.

În anul 1993, la aniversarea a 90 de ani de la inaugurarea castelului Pelișor, acesta a devenit muzeu alături de Castelul Peleș, ambele castele în administrarea Muzeului Național Peleș.

În Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale pot fi consultate articole cu privire la istoricul și obiectele de patrimoniu din colecția castelului Pelișor. 

În baza de date a Bunurilor Culturale Mobile clasate poate fi vizualizată o carte poștală ilustrată cu Regina Maria, în capela sa de la Castelul Pelișor.

Detalii cu privire la localizarea Muzeului Național Pelișor, istoricul și programul de vizitare pot fi consultate în Baza de Date a Colecțiilor și Muzeelor din România.