În urmă cu trei decenii, în data de 24 martie 1990, poezia „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, poet romantic, jurnalist și revoluționar, a devenit imnul național al României, cu titlul „Deșteaptă-te, române!”. Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet și culegător de folclor, este considerat oficial autor al muzicii imnului.

Litografia „Andrei Mureșanu”, realizată de Mișu Popp și aflată în colecția Muzeului „Casa Mureșenilor” din Brașov. Poetul este reprezentat ținând în mână un sul desfășurat pe care sunt scrise versurile „Deșteaptă-te române”.

Poezia „Un răsunet” a fost publicată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al revistei „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, avându-l ca autor pe Andrei Mureșanu, un adevărat tribun al epocii Revoluției de la 1848.

S-a presupus de-a lungul timpului că acest poem a fost realizat ca un ecou și a reprezentat o replică la poezia „Către români” a lui Vasile Alecsandri, publicată în numărul 21 din 24 mai 1848 al aceleiași reviste.

Între anii 1917-1918, poezia a fost de asemenea imn național al Republicii Democratice Moldovenești și mai târziu, între 1991-1994, a devenit imn al Republicii Moldova.

Cântat de-a lungul timpului în momente istorice marcante pentru țară, precum Războiul de Independență, cele două Războaie Mondiale sau Revoluția română din 1989, datorită mesajului de patriotism și libertate pe care îl poartă, alegerea sa ca imn al României este un răspuns la acest răsunet prelungit peste veacuri.

Vă invităm să explorați câteva bunuri, precum transcrierea poeziei din secolul al XIX-lea sau certificatul de botez al lui Andrei Mureșanu, aflate în baza de Bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural National.