La data de 14 iulie 1862 se năștea în suburbiile Vienei pictorul și decoratorul austriac Gustav Klimt.

Fondator al mișcării artistice Secesiunea vieneză, ramura Art Nouveau, Gustav Klimt, împreună cu Franz Matsch și Ernst Klimt, a ajuns și în România unde a executat lucrări pentru decorarea castelului Peleș din Sinaia, la comanda Regelui Carol I.

Din cele două monografii dedicate Castelului Peleș, publicate în 1893 ( una de către Jakob von Falke și alta de către Leo Bachelin), aflăm că cei trei artiști vienezi au realizat zece portrete de strămoși ai Regelui Carol I, copii după opere de mari maeștrii, cât și decorația Sălii de Teatru și plafonul Scării de Onoare.

Regele Carol I s-a implicat până la cele mai mici detalii, atât în construcția castelului, cât și în amenajările interioare arhitecturale și picturale. El a furnizat pictorilor, ca sursă de documentare, un album cu gravuri din secolul al XVI-lea, conținând portrete ale strămoșilor săi. Acordarea unei asemenea comenzi din partea unui cap încoronat reprezenta pentru cei trei artiști vienezi, relativ puțin cunoscuți pe atunci, o onoare deosebită.

Decorația plafonului Scării de Onoare (aflată inițial în Marele Salon și mutată între anii 1907 și 1909) este o piesă datorată, probabil, fraților Klimt: Leo Bachelin considera că autor este doar Ernst Klimt, în timp ce Jakob von Falke atribuia opera ambilor frați. Pictura plafonului Sălii de Teatru a fost realizată de către Franz Matsch, iar decorația superioară a pereților de către Gustav Klimt.

Vara, pictură în ulei pe rips, realizată de Gustav Klimt în anul 1884

Regele și-a creat, conform unei obicei cultural specific secolului al XIX-lea și conform propriului său gust, o pinacotecă privată. Ea cuprindea atât galeria de tablouri vechi, cât și galeria de copii, ambele putând fi văzute într-o vizită la Castelul Peleș.

Mai multe detalii despre operele celor trei artiști vienezi în România puteți afla din articolul „Gustav Klimt și Kunstlerkompagnie. Comenzi pentru castelul Peleș”, publicat de Ruxanda Beldiman în Revista Muzeelor, în anul 2001, aflat în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

Pentru detalii legate de vizitarea Castelului Peleș, vă invităm să accesați Ghidul Muzeelor.

Puteți explora o selecție de opere semnate de Gustav Klimt, în baza Bunurilor culturale clasate în Patrimoniul Cultural Național, opere clasate în categoria Tezaur.