Gustav Klimt, una dintre figurile proeminente ale secesiunii vieneze, ramură a curentului Art Nouveau, se năștea la 14 iulie 1862 în suburbiile Vienei. Este cunoscut în special pentru picturile, frescele și mozaicurile decorative și foarte stilizate, caracterizate adesea de motive elaborate, simbolism și o estetică ornamentală.

Opera lui Klimt este renumită pentru explorarea temelor precum senzualitatea, erotismul și psihologia umană. În lucrările sale, a folosit drept sursă de inspirație arta antică greacă și egipteană, mozaicurile bizantine și arta japoneză contemporană lui. Stilul său distinctiv îmbina realismul cu simbolismul, utilizând o cromatică bogată, foițe de aur și forme complexe pentru a crea compoziții captivante vizual și încărcate emoțional.

Lucrarea din imagine, semnată de Klimt și realizată special pentru decorarea sălii de teatru a Castelului Peleș din Sinaia, este o friză decorativă. Personajul feminin alegoric reprezentând Primăvara este înfățișat ținând o coroană de lauri, cu vestimentația ornamentată specific secesiunii vieneze.

Compoziția este caracterizată de contrastul între realismul figurii și elementele decorative, geometrice și florale. Predomină culorile calde, cu nuanțe de ocru și verde stins. În prezent, lucrarea se află în patrimoniul Muzeului Național Peleș din Sinaia și este clasată la categoria Tezaur.

Pandantul acestei opere, reprezentarea alegorică a Verii, se regăsește de asemenea în Baza de date a bunurilor mobile clasate.

Mai multe despre legăturile lui Gustav Klimt cu România și contribuția sa în decorarea Castelului Peleș, la invitația regelui Carol I, sunt detaliate în articolul publicat de Ruxanda Beldiman în Revista Muzeelor, în anul 2001, aflat în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.

Vă invităm să explorați colecția de opere atribuite lui Gustav Klimt din Baza de date a bunurilor mobile clasate în patrimoniul cultural național.

Pentru detalii legate de vizitarea Castelului Peleș, vă invităm să accesați Ghidul Muzeelor.