Figurinele antropomorfe și zoomorfe sunt printre cele mai valoroase categorii de piese din domeniul arheologiei preistorice. Acestea ne oferă informații cu privire la obiceiurile religioase, mentalitatea și cultura societăților din perioada preistorică.

La data de 7 august 1908 a fost descoperită faimoasa statuetă antropomorfă Venus din Willendorf. Piesa respectivă este o statuetă de calcar ce datează din Paleoliticul superior, aceasta fiind păstrată la momentul actual la Muzeul de Istorie Naturală din Viena, Austria.

Statuetă antorpomorfă din cultura Gumelnița, descoperită la „Malul Roșu”, Sultana, județul Călărași, datată în perioada eneolitcă.

Cea mai veche statuetă preistorică descoperită la momentul actual de către arheologii lumii este figurina Omul-leu (germană Löwenmensch), o sculptură preistorică din fildeș descoperită în peștera Hohlenstein-Stadel din Germania (Baden-Württemberg), în anul 1939.

În cadrul Bibliotecii Digitale a Publicațiilor Culturale puteți găsi zeci de cărți, articole și studii referitoare la figurinele antropomorfe și zoomorfe descoperite pe teritoriul României.

De asemenea, Baza de date online a Bunurilor Clasate în Patrimoniul Cultural Național conține informații și fotografii privitoare la numeroase astfel de piese.