Bustul regelui Ferdinand I al României, realizat într-un atelier de sculptură românesc, deținut de Muzeul Național Peleș, din Sinaia

În data de 18 martie 1889 Ferdinand, nepotul regelui Carol I al României, în vârstă de 24 de ani, acceptă succesiunea la Tronul României. Astfel, pe 16 iulie 1889 acesta a primit titlul de Alteța Sa Regală Ferdinand, Principe al României, moștenitor prezumtiv al Coroanei.

Principele Ferdinand, sublocotenent în perioada în care a ajuns moștenitor al tronului, ajunge rege într-o perioadă crucială din istoria noastră, marcată de izbucnirea Primului Război Mondial, respectiv pe data de 10 octombrie 1914.

Personalitatea complexă, completată de o cultură vastă, sunt calități care au făcut din acesta primul Rege al României Mari, reușind să treacă peste perioada sumbră a retragerii guvernului la Iași, când situația militară era disperată și să se poziționeze la sfârșitul războiului de partea câștigătoare.

Vă invitam să vizitați baza de date a bunurilor mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național pentru a consulta documente ce poartă pecetea regelui și pentru a răsfoi fotografii cu familia regală precum și colecția „Expoziţia şi Târgul de Mostre a Industriei Româneşti” din anul 1921, deținută de Muzeul National De Istorie a Romaniei și digitalizată în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, pentru a vedea fotografii cu Regele Ferdinand și regina Maria.

În cazul în care v-ar plăcea o lecție de istorie mai amănunțită, găsiți aici mai multe infromații: Marea Unire a românilor: 1 decembrie 1918; Centenar.