Celebrăm în continuare 𝐋𝐮𝐧𝐚 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐅𝐞𝐦𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚 – Biblioteca Digitală Europeană, așa că astăzi ne îndreptăm atenția spre cele mai talentate femei care au contribuit la dezvoltarea artelor plastice în spațiul autohton.

Statisticile arată foarte clar că prezența artistelor este mult mai discretă în muzeele din toată lumea și în compendiile de istoria artei, comparativ cu cea a bărbaților. Artiștii identifică momente din istorie printr-un mijloc expresiv unic, iar lucrările lor contribuie la înțelegerea unei epoci. Dacă nu privim arta creată de o gamă largă de persoane, grupuri sau minorități, riscăm să nu vedem cu adevărat societatea, istoria sau cultura în ansamblul lor.

Așadar, vă invităm să căutați operele semnate de femei prin muzeele de artă pe care le vizitați și să priviți lumea și prin lentila lor. O mulțime de astfel de lucrări pot fi explorate și în format digital, de oriunde v-ați afla, în Baza de date a bunurilor mobile clasate în patrimoniul cultural național. Noi vă recomandăm câteva artiste:

Răsfoiți Revista Arta în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale: https://biblioteca-digitala.ro/?pub=6118-arta-plastica

Descoperiți muzeele și colecțiile de la noi din țară: https://ghidulmuzeelor.cimec.ro/

O galerie de opere semnate de femei din Europeana: https://www.europeana.eu/…/8981-art-by-female-artists