Martie este 𝐋𝐮𝐧𝐚 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞𝐢 𝐅𝐞𝐦𝐞𝐢𝐥𝐨𝐫 în 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚 – Biblioteca Digitală Europeană, așa că vă propunem ca în următoarele zile să descoperim împreună poveștile și activitățile lor remarcabile de-a lungul timpului. Astăzi, vorbim despre femeile din arheologie.

„Încă de la începuturile practicii arheologiei, femeile au fost prezente și au adus contribuții semnificative, însă munca lor este mai puțin cunoscută. În prezent, aproximativ jumătate dintre arheologi sunt femei. Ele supraveghează săpăturile, efectuează studii și cercetări în situri din toate perioadele, lucrează în conservare, restaurare și în managementul patrimoniului. În muzee, femeile se ocupă de arhive și colecții, oferă consultanță privind impactul schimbărilor climatice asupra siturilor istorice, lucrează cu publicul și își transferă cunoștințele și abilitățile către următoarea generație. ”

În continuare, acest articol semnat de Kate Fernie prezintă activitățile a șase dintre cele mai cunoscute femei în arheologie: Jane Dieulafoy, Anna Apostolaki, Tessa Verney Wheeler, Marija Gimbutas, Shahina Farid și Ann Degraeve – https://www.europeana.eu/en/blog/groundbreaking-women-in-archaeology

Completăm și noi această listă cu câteva dintre cele mai cunoscute nume din arheologia românească. Vă invităm să citiți mai multe despre ele pe platformele noastre, sau să le explorați publicațiile în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale:

Imaginile din colaj provin din Arhiva CIMeC (Maria Comșa, Silvia Marinescu-Bîlcu) și de pe site-ul https://www.arheologi.ro/ (Suzana Dimitriu, Eugenia Zaharia și Maria Coja)

Desigur, lista e departe de a fi completă. Mai multe informații despre arheologi români puteți afla pe platforma arheologi.ro