Explorați bogata moștenire culturală a Europei prin explorarea a peste 58 de milioane de lucrări, artefacte, cărți, filme și muzică din 3.500 de muzee, galerii, biblioteci și arhive din Europa.

DESPRE EUROPEANA

Europeana Collections [www.europeana.eu],i.e. Biblioteca Digitală Europeană, este o platformă online destinată publicului larg, care expune resurse culturale variate, precum:

  • texte,
  • imagini,
  • audiograme,
  • videograme,
  • reprezentări 3D de obiecte tridimensionale.

Cu alte cuvinte, „exponatele” ei provin atât din biblioteci, cât și din muzee și arhive.

Dezvoltarea Bibliotecii Digitale Europene a început în iulie 2007, iar portalul a fost lansat public pe 20 noiembrie 2008. În prezent (decembrie 2019), oferă acces la peste 57 de milioane de exponate digitale, provenite din colecțiile a peste 3.700 de instituții culturale din întreaga Uniune Europeană (plus instituții din câteva țări din afara UE, e.g. Norvegia, Statele Unite, Elveția, Serbia, Israel, Rusia).

Misiunea Europeana este formulată astfel:

Transformăm lumea prin cultură ! Dorim să ne dezvoltăm bazându-ne pe bogatul patrimoniu cultural al Europei și să-l facem mai ușor accesibil lumii, pentru învățare, pentru activități profesionale, sau pentru pură desfătare.

În principiu, expunerea unei resurse culturale digitale în Europeana Collections presupune următoarele:

  • expunerea online a reprezentării digitale a respectivei resurse culturale pe saitul propriu al instituției furnizoare (sau pe un sait-gazdă), la o adresă web (URL) persistentă pe termen lung;
  • transmiterea către portalul Europeana Collections (operat de către Fundația Europeana, cu sediul la Haga) a metadatelor (i.e. a fișei catalografice, i.e. descriptive a) respectivei resurse culturale, transpuse în formatul metadatal specific, adică EDM [Europeana Data Model].

E important de reținut că Europeana Collections este un portal, adică nu stochează pe saitul propriu obiectele digitale pe care le expune. Europeana Collections este în fapt un catalog colectiv al instituțiilor contributoare (stocat într-o bază de date specifice), ceea ce înseamnă că instituțiile furnizoare sunt responsabile de disponibilitatea online a reprezentărilor digitale ale resurselor culturale expuse. De unde și importanța:

  • persistenței adreselor web ale obiectelor digitale;
  • capacității conexiunilor web ale instituțiilor furnizoare (i.e. lărgimea de bandă, mai ales cea de upload).

INFORMAȚII UTILE

Descarcă „Expunerea în Europeana Collections”

GHID EDITORIAL

RELAȚIA CU AGREGATORUL