25 mai

Obiceiuri și tradiții

A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul
A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul

În calendarul popular ziua de 25 mai este cunoscută sub denumirile de Sf. Ioan Fierbe-Piatră și Întrătunul. Împreună cu Iuda (19 iunie), Precupul (8 iulie) și Pantelimonul oveselor (27 iulie) Sf. Ioan Fierbe-Piatră face parte din cortegiul sfinților Petru și Ilie, pe seama cărora sunt puse fenomenele meteorologice specifice anotimpului cald: ploaia, grindina, tunetele furtunile și trăsnetele.

În această zi nu se lucrează la câmp, ca să fie apărată recolta de trăsnete, furtuni, grindină.

În Bucovina, oamenii se abțin de la orice fel de activitate, pentru a fi feriți peste an de necazuri și furtună grea, mai ales de trăsnet și de orice fel de foc. În Suceava, nu se măsoară laptele oilor, pentru a fi ferite de trăsnete și boli. Interdicția de a lucra se explică prin faptul că acest Ioan, fierbând piatra, o aduce și o descarcă unde dorește, dar mai ales pe câmpul și livada celui care a ignorat interdicția, de unde el sau vitele pot fi trăsnite, poate să cadă fulgerul pe casă sau pe acareturi, grindină pe livadă, pe grădină sau pe toate semănăturile.

Calendarul religios

Pe 25 mai se serbează A Treia Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, moment care marchează și începutul sărbă­torilor de vară. Rămășițele pământești ale Sfântului Ioan Botezătorul au avut o istorie zbuciumată, fiind pierdute și găsite de 3 ori. În calendarul ortodox, există trei sărbători ce poartă numele de Aflarea Capului Sfântului Ioan, dintre care „Întâia și a doua Aflare” pe 24 februarie, în vreme ce a treia e celebrată pe 25 mai.

Surse: 

Romulus Antonescu, Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești, Editura cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2009;
Narcisa Știucă, Spirala sărbătorilor. Rosturi, tâlcuri şi deslușiri, Editura „ASTRA Museum”, 2014;
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Editura Paideia, 2001.