Astăzi, 29 iunie, este ziua când sărbătorim oficial fluviul Dunărea, reper geografic definitoriu al statului român. Ziua Dunării, ca zi internațională, se sărbătorește la inițiativa statelor riverane semnatare ale Convenției privind protecția Dunării, anul acesta marcându-se cea de-a 20-a aniversare.

Graniță și cale de comunicare în același timp, Dunărea a influențat dintotdeauna istoria popoarelor care au locuit pe malurile sale. Aproape o treime din parcursul Dunării se desfășoară pe teritoriul românesc. În istoria românilor, o întâlnim în toate momentele marcante, este fluviul care ne leagă și ne desparte în același timp de Europa.

Peisaj pe Dunăre (Malul Dunării la Brăila), acuarelă de Carol Popp de Szathmári, deținută de Muzeul Memorial „Gh. M. Tattarescu” din București, bun culturat clasat în Patrimoniul Cultural Național în categoria Fond.

În ultimii ani, studiul antichității pe malurile dunărene a fost impulsionat de proiectul Frontierele Imperiului Roman (Frontiers of the Roman Empire), prin care sistemul de fortificații roman din estul Europei se dorește a fi înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Acesta înclude, alături de Limesul Dacic, Limesul Alutan și Limesul Transalutan, și linia de fortificații romane de pe cursul inferior al Dunării (Limesul Dunărean). Pentru România, aceasta va însemna includerea a cca 50 de obiective din șase județe ca situri UNESCO. O listă indicativă în acest sens este deja depusă, fiind în pregătire dosarul final, care implică colaborarea cu Serbia, Croația și Bulgaria.

În Biblioteca Digitală Pro-Europeana puteți răsfoi digital sute de articole și publicații care tratează rolul Dunării în istoria noastră și modul în care a influențat locuirea de-o parte și de alta a malurilor sale.

Căutați imagini, documente și obiecte referitoare la Dunăre în Catalogul Bunurilor Culturale Mobile Clasate în Patrimoniul Cultural Național.

Vă recomandăm și ediția 9 a Conferințelor Arheologia pentru Toți: Castrele romane din zona Clisurii Dunării, în care dr. Călin Timoc, arheolog expert și muzeograf la Muzeul Național al Banatului ne vorbește despre fortificațiile din zona Clisurii Dunării, construite cu scopul de a facilita accesul armatelor și de a supraveghea și semnaliza traficul fluvial, și abordează și cele mai noi descoperiri și potențialul lor științific și cultural în zonă.