Monedă cu valoarea de 5 dolari, datată în anul 1878. Se află în inventarul Băncii Naționale a României și este clasată în Patrimoniul Cultural Național la categoria Fond.

Dacă banii fac lumea să se învârtă, cu siguranță dolarul american are o contribuție importantă.

Din anul 1785, 6 iulie, când a fost ales ca monedă a Statelor Unite ale Americii, dolarul a fost și este un simbol al prosperității financiare pe întregul mapamond.

Arhicunoscutul simbol al bogăției, $$$, datează din secolul al XVIII-lea, format fiind prin suprapunerea literelor P și S, abrevierea lui „peso”, denumirea comună a realului spaniol care era în circulație în Lumea Nouă.

Denumirea de „dolar” este la rândul său derivată din „taler”, monedă boemiană de argint, a cărui denumire s-a propagat, prin extensie, pe continentul nord-american realului spaniol care era numit de coloniștii americani tot „taler”. Astăzi dolarii americani circulă în țări din America de Nord, Caraibe, America Centrală și de Sud, în variantă de monedă și bancnotă.

Prima emisiune monetară, 1.758 de monede de argint cu valoare de 1$, a fost bătută în 1794, având pe avers o figură feminină, Libertatea, din profil, cu părul despletit, înconjurată de 15 stele, reprezentând statele componente ale SUA la acea dată, și pe revers un vultur cu aripile întinse înconjurate de două crengi înfrunzite.

Acest model de monedă a circulat doar un an, designul reversului fiind ulterior modificat să înfățișeze un bust drapat. Monedele din seria inițială au devenit astfel extrem de valoroase, un dolar de argint din emisiunea din 1794 a fost vândut la licitație, în 2013, pentru 10 milioane de dolari.

Vă invităm să vedeți câteva dintre monedele clasate în Inventarul Bunurilor clasate în Patrimoniul Cultural Național.