Direcția Patrimoniu Digital sărbătorește astăzi aniversarea de 45 de ani! De-a lungul timpului, colectivul acesteia și-a asumat misiunea de a dezvolta și aplica tehnologiile informatice și de comunicare în domeniul patrimoniului cultural din România, în scopul cunoașterii, protejării și promovării acestuia.

Înființat inițial la 15 martie 1978, ca Oficiu de calcul în subordinea Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), departamentul a fost creat pentru informatizarea evidenței naționale a patrimoniului cultural din România. În plus, prelua Fișierul central al patrimoniului cultural național, salvat prin transfer de la Direcția Patrimoniului Cultural Național, desființată pe 1 decembrie 1977 de către regimul comunist.

În 1981, Oficiul de calcul al MNIR a devenit Centrul de calcul pentru Cultură, subordonat direct Consiliului Culturii și Educației Socialiste, păstrându-și obiectivul principal de documentare informatizată a patrimoniului cultural. Din anul 1982, colectivul format din specialiști în documentare de patrimoniu și din informaticieni, a început implementarea Sistemului informatic pentru evidența patrimoniului cultural mobil (SI-PCN) și a Sistemului pentru evidența repertoriului teatral din România (STAR).

În 1990, instituția a fost redenumită Centrul de Informatică, Memorie și Sinteză Culturală (CIMEC) și a fost plasată sub directă subordonare a Ministerului Culturii. În 1996, CIMEC a lansat primul său site web, care a ajuns să fie vizitat de peste 1,5 milioane de persoane anual. În 1998, instituția și-a schimbat numele în Institutul de Memorie Culturală, păstrându-și totuși acronimul CIMEC, deja consacrat în țară și străinătate.

Din 2011, CIMEC funcționează ca parte a Institutului Național al Patrimoniului (INP), în cadrul căruia funcționează și în prezent.

Astăzi, Direcția Patrimoniu Digital continuă să își dezvolte expertiza în domeniul patrimoniului cultural și să contribuie la protejarea și promovarea bogăției culturale a României, în ciuda resurselor umane și materiale nu atât de generoase pe cât ar trebui să dispună.

Mulțumim doamnei Irina Oberländer-Târnoveanu, director adjunct al CIMEC în perioada 1990-2010, pentru postarea făcută în data de 14 martie unde amintește și alte detalii interesante din istoria acestei instituții culturale.