În calendarul popular, luna noiembrie marchează deschiderea sezonului invernal. Denumirile sale populare fac referire tocmai la schimbările meteorologice specifice perioadei, căderea brumelor groase şi promoroacei (𝘉𝘳𝘶𝘮𝘢𝘳, 𝘉𝘳𝘶𝘮𝘢𝘳𝘪𝘶, 𝘉𝘳𝘶𝘮𝘢𝘳𝘶 𝘔𝘢𝘳𝘦), la una dintre sărbătorile semnificative ale sezonului rece, Sfântul Andrei, (𝘐𝘯𝘥𝘳𝘦𝘢, 𝘜𝘯𝘥𝘳𝘦𝘢 𝘴𝘢𝘶 𝘈𝘯𝘥𝘳𝘦𝘢) sau indică momentul fermentării şi limpezirii vinurilor în butoaie (𝘝𝘪𝘯𝘪𝘤𝘦𝘳, 𝘝𝘪𝘯𝘢𝘳).

Marcând debutul jumătății reci și întunecate a anului, sărbătorile populare ale lunii noiembrie cumulează o multitudine de gesturi și acte magico-rituale, având rolul de a asigura purificarea prin foc a spațiului dominat de frig și întuneric, ghicirea viitorului sau influențarea destinului, precum și sărbători ce punctează momente importante din calendarul pastoral sau viticol.

Haită cu lupi, desen în creion realizat de Ion Țuculescu, bun cultural clasat în categoria Fond, aflat în patrimoniul Muzeului de Artă din Craiova.

Seria sărbătorilor din ultima lună a toamnei sunt caracterizate, în calendarul popular, de activitățile legate de adunarea și punerea la păstrare a recoltelor și de pregătire a gospodăriei pentru anotimpul rece. În această lună se începeau şezătorile, se intensificau pregătirile pentru iarnă şi activităţile legate de industria casnică, iar la mijlocul lunii, din 14 noiembrie debutează Postul Crăciunului.

Abundența sărbătorilor dedicate lupului și ursului (Filipii de Toamnă și Martinii de Toamnă – 9-10 noiembrie, Filipul cel Șchiop – 21 noiembrie și Ziua Lupului – 30 noiembrie) aveau ca rol îmblânzirea acestor sălbăticiuni ce aduceau mari pagube vitelor în sezonul rece.

Cea mai prestigioasă sărbătoare a lunii noiembrie este cea dedicată Sfântului Andrei, Ocrotitorul României. Numită popular și Noaptea Strigoilor sau Ziua Lupului, această zi marchează momentul de maximă activitate a ființelor supranaturale ce luau mana vitelor și a câmpului sau puteau cauza boli grave oamenilor.

Specifice acestei perioade îi sunt sărbătorile legate de cultul moșilor și al strămoșilor (Moşii de Arhangheli – 8 noiembrie și Noaptea strigoilor – 30 noiembrie), ofrandele alimentare împărțite în aceste ocazii având rolul de a liniști și mulțumi spiritele rătăcitoare.

Anotimpul patronat de lup debutează la mijlocul lunii noiembrie, la începerea împerecherii acestor animale, sărbătorile dedicate acestuia celebrând cel mai puternic animal din fauna locală, prin gesturi și acte magico-rituale menite să-i limiteze activitatea: nu foloseau obiecte cu dinți, reparau cu lut și var gura sobei spre a încleșta fălcile și a pecetlui ochii lupilor și aveau grijă să nu arunce cărbuni afară din casă, deoarece înghițit de lupoaice, putea da naștere unui animal cu puteri înzecite.

Mai multe despre sărbătorile lunii noiembrie în calendarul popular puteți afla în tab-ul dedicat din pagina Sărbători și obiceiuri de toamnă și din publicațiile Bibliotecii digitale a publicațiilor culturale.