Țărancă săsoaică, pictură pe șevalet de Henriette Bielz, din prima jumătate a secolului al XX-lea, din colecția aflată la Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal. Pictura este clasată în Patrimoniul Cultural Național la categoria fond.

La 25 februarie 1817 avea loc deschiderea Muzeului Brukenthal din Sibiu. Întemeietorul acestei importante instituții culturale a fost baronul sas Samuel von Brukenthal (n. 26 iulie 1721, Nocrich, Transilvania, Monarhia Habsburgică – d. 9 aprilie 1803, Sibiu, Transilvania, Monarhia Habsburgică) guvernator al Transilvaniei între anii 1778 și 1787.

Samuel von Brukenthal a strâns de-a lungul vieții sale o colecție bogată și variată de bunuri culturale și a cerut prin intermediul unui testament ca palatul pe care l-a construit în anul 1779 să fie deschis către public. Colecțiile inițiale ale lui Samuel von Brukenthal (constând din bibliotecă, pinacotecă, cabinetul de stampe și o colecție numismatică) au fost adunate cu precădere între anii 1759 și 1774.

Palatul Brukenthal a fost ridicat în stilul arhitectural al barocului târziu, fațada actuală fiind o adăugire ulterioară. Clădirea, una dintre cele mai emblematice monumente ale Sibiului, găzduiește astăzi Galeria de Artă și Biblioteca Muzeului Național Brukenthal.

Baza de date a bunurilor mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național cuprinde numeroase bunuri de patrimoniu clasate, aflate în colecția Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale cuprinde sute de articole privitoare la bunurile de patrimoniu aflate în grija Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, pe care le puteți accesa aici.

De asemenea, vă recomandăm să accesați baza de date online Muzee și colecțiilor din România, unde veți găsi numeroase informații privitoare la instituțiile muzeale românești și unde puteți vizita pagina Muzeului Național Brukenthal.