Odaia prizonierilor”, realizată imediat după război de către pictorul Nicolae Tonitza, care surprinde doi militari aflați în prizonierat. Pictura face parte dintr-o colecție particulară și este clasată în categoria Tezaur.

La data de 3 august 1914, Imperiul German declara război Franței. Observând escaladarea războiului în Europa, regele Carol I a decis în aceeași zi să cheme Consiliul de Coroană la Castelul Peleș. La consiliu au participat lideri politici și personalități importante precum Ion I.C. Brătianu (președintele Consiliului de Miniștri, ministrul de război), Alexandru Marghiloman (președintele Partidului Conservator) și Take Ionescu (președinte al Partidului Conservator-Democrat).

În cadrul întâlnirii s-a dezbătut problema intrării Regatului României în Primul Război Mondial. În ciuda susținerii de către regele Carol I a intrării imediate în conflict alături de Puterile Centrale (Imperiul German, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman și Bulgaria), participanții de la consiliu au votat cu o majoritate zdrobitoare pentru neutralitatea României.

În cazul unei eventuale intrări de partea Puterilor Centrale, României i se promitea Basarabia. România a intrat în război de partea Antantei la data de 27 august 1916, acceptând garanția acestora cu privire la o alipire a Transilvaniei la Regatul României.

De-a lungul războiului România a pierdut peste 300.000 de soldați, dar și sute de mii de civili care eu pierit de foamete sau boală. Un aspect demn de menționat este acela că aici nu intră și soldații din Transilvania și Basarabia care au fost recrutați în armatele Austro-Ungariei și Imperiului Rus.

În Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale puteți găsi sute de cărți și articole dedicate Primului Război Mondial. De asemenea, Baza de date online a Bunurilor Clasate în Patrimoniul Cultural Național conține numeroase bunuri culturale asociate Marelui Război.