„The day of days, the most wonderful that I have ever lived through” (cea mai minunată zi din câte am avut).

Acestea sunt cuvintele lui Howard Carter din ziua de 26 noiembrie 1922, când a deschis cea de-a doua ușă a mormântului lui Tutankamon, descoperind astfel una dintre cele mai mari colecții de antichități egiptene.

Arta egipteană antică i-a atras și pe colecționarii români ai secolului al XIX-lea care au adus în țara noastră numeroase obiecte, expuse azi în colecțiile muzeelor. Printre artefacte se numără: mumiile; statueteleplachetelestatuile; instrumentele de măsurat.

Din țara noastră, pe lista egiptologilor sunt menționate doar două nume, Achim Popescu (1927 – 1980) și Miron Ciho, o parte dintre articolele acestuia regăsindu-se în biblioteca digitală a Publicațiilor Culturale.

În imagine este un sarcofag pentru mumia unei pisici, provenit din Egipt și datat în perioada 1070 – 332 a. Chr. Acesta este din lemn, pictat cu negru şi compus din corpul divizat în două şi soclul. La interior beneficiază de o cavitate specială pentru includerea mumiei pisicii. A fost donat de către Balázs Orbán Societății Muzeului Ardelean, împreună cu alte artefacte, aflate acum în colecția din Muzeul National de Istorie a Transilvaniei.