Indiferent dacă ați văzut sau nu filmul Oppenheimer regizat de Christopher Nolan și lansat luna trecută, vă invităm să răsfoiți această cronică de teatru regăsită în Biblioteca Digitală, publicată în revista Teatrul în urmă cu 57 de ani, având în centru același personaj controversat: fizicianul american J. Robert Oppenheimer, cunoscut drept părintele bombei atomice.

Cronica semnată „Fl. T.” tratează spectacolul „Cazul Oppenheimer”, jucat pentru prima dată în București pe 9 martie 1966 pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”. Regizorul Cornel Todea a ales să adapteze textul scriitorului de teatru documentar de origine germană Heinar Kipphardt, o lucrare de aproape 3000 de pagini care documentează faimosul proces din aprilie 1954 intentat fizicianului de către Comitetul de securitate al Comisiei pentru energia atomică din Statele Unite ale Americii, în plină desfășurare a Războiului Rece. Lucrarea a fost primită cu obiecții serioase chiar de către Robert Oppenheimer, la momentul publicării ei.

Actorii Nicolae Mavrodin (Rolander) și Fory Etterle (Oppenheimer) în spectacolul „Cazul Oppenheimer” – din revista Teatrul nr. 6, anul 1966, p. 49–54.

În deschiderea cronicii, autorul invocă un citat din Albert Einstein pentru a surprinde esența textului lui Kipphardt: „Efortul spre adevărul ştiinţific, degajat din interesele practice de zi cu zi, ar trebui să fie sacru oricărei autorităţi publice, şi este pentru toți de un suprem interes ca slujitorii leali ai adevărului să fie lăsaţi să lucreze în pace”.

Discuția devine mult mai complexă de atât, fiind vorba despre „consecințele nefaste ale folosirii energiei nucleare în scopuri militar-războinice, ca şi despre responsabilitatea față de umanitate a omului de ştiinţă care pune la punct şi perfectează arma nucleară (îi măreşte, adică, forţa asasină)”.

Dramatismul contradicţiei dintre ştiinţă şi autoritatea de stat a atras interesul celor mai prestigioși regizori ai teatrului mondial din epocă: Erwin Piscator, Jean Vilar sau Giorgio Strehler. O cronică publicată în revista Teatrul din martie 1965 surprinde varianta regizorului Jean Vilar asupra cazului Oppenheimer, pusă în scenă la Teatrul „Athénée” de la Paris.

Mai multe resurse găsiți în Biblioteca Digitală referitoare la Al Doilea Război Mondial.