Căldură și toropeală, aproape weekend: stare perfectă pentru a intra în atmosfera picturilor impresioniste, care poate fi ușor descrisă drept languroasă. Sugestia nu e întâmplătoare – astăzi este ziua de naștere a lui Camille Pissarro (1830-1903), una dintre figurile cele mai importante ale impresionismului francez, și o inspirație pentru numeroși alți artiști.

Atunci când grupul reunit de către Camille Pissarro a expus pentru prima dată lucrări în noua abordare stilistică, publicul a fost reticent.

Țărancă culcată în iarbă de Nicolae Grigorescu, pictură aflată în colecția deținută de Muzeul Național de Artă al României, clasată în categoria Tezaur.

În 1874, erau mult mai obișnuite lucrările cu tematică religioasă, istorică sau mitologică, realizate după tehnici perfecționate de-a lungul timpului. Impresioniștii se îndreptau mai degrabă către momente și scene desprinse din cotidian, redate prin tușe vizibile și expresive, care puneau în planul secund detaliile și realismul formelor. Ei mizau pe efectul contururilor difuze, pe complexitatea luminii naturale și pe contrastele de culoare.

Sigur vă sunt cunoscute câteva nume de artiști influențați de impresionism de la noi, dar îi putem aminti rapid, încă o dată: Nicolae Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Camil Ressu, Corneliu Baba, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Octav Băncilă, Rodica Maniu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Samuel Mutzner, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, iar lista poate continua.

Poate v-am făcut poftă de o vizită la un muzeu de artă, cu această scurtă lecție de istorie a artei.
Sau poate lăsați plimbarea pe altă dată, și explorați bazele noastre de date, de acasă – o parte din colecția de picturi impresioniste clasate în Patrimoniul Cultural Național.