Cadranul solar este un mijloc de măsurare a timpului, în funcție de poziția Soarelui. În general alcătuit dintr-o suprafață orizontală gradată și o tijă indicatoare, numită gnomon, cadranul solar indică orele zilei, în funcție de mișcarea Soarelui, prin alinierea progresivă a umbrei gnomonului cu liniile marcate, corespunzătoare diferitelor momente din zi.

Comparată cu ora arătată de un ceas de mână, ora de pe cadranul solar poate varia cu intervale de timp mai mari sau mai mici, deoarece primul are ca reper un parcurs imaginar fix al soarelui în timp ce cadranul solar reflectă orbita eliptică și înclinarea axei Pământului, factori care determină și alte fenomene, cum ar fi durata variabilă a zilei și nopții sau rotația anotimpurilor.

Cadranul solar

În România, cele mai vechi ceasuri solare se află la Biserica Sfântul Bartolomeu din Brașov și la Biserica Evanghelică din Bistrița. În anul 1813 a fost instalat un ceas solar pe Catedrala Adormirea Maicii Domnului, din Iași.

Modele de cadrane solare puteți vedea și în câteva muzee, obiectele fiind clasate în Inventarul Patrimoniului Cultural Național, sau puteți citi articole și publicații online, în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale