Icoană prăznicar cu Botezul lui Iisus aflată într-o colecție personală, datată în a doua jumătate a secolului al XVII-lea și clasată la categoria Fond.

În calendarul popular, Boboteaza este ziua care încheie ciclul celor 12 zile ce au în centru celebrarea Anului Nou. Ziua de Bobotează cumulează multe din elementele specifice sărbătorii Crăciunului: se colindă, se fac prognoze meteorologice pentru noul an, acte magice sau rituale pentru asigurarea belșugului în noul an și pentru aflarea ursitului, se crede că se deschide cerul și că animalele vorbesc.

O pondere importantă în această sărbătoare o au actele rituale şi practicile magice de curățare şi purificare a spațiului.

Pentru creștinii ortodocși și catolici, zilele de 6 și 7 ianuarie se celebrează împreună, simbolizând momentul botezului lui Iisus în apele Iordanului, respectiv prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul. Personaj de prim rang al Bisericii creștine, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul este numit şi Înaintemergătorul Domnului, întrucât el a propovăduit venirea lui Iisus Hristos ca Mântuitor. Din acest motiv, este o prezență recurentă în calendarul popular, având cinci de zile de prăznuire de-a lungul anului.

Mai multe despre sărbători și despre tradițiile și obiceiurile respectate în aceste zile: Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, iar mai multe despre celelalte sărbători și obiceiuri din ciclul festiv de iarnă, pe pagina dedicată.