Data de 12 august 490 a. Chr. este cunoscută în istorie drept una dintre cele două posibile momente în care se presupune că a avut loc faimoasa bătălie de la Marathon, ocazie cu care o coaliție de orașe-stat grecești condusă de Miltiade a înfrânt armata persană a lui Darius I, în timpul primei invazii persane a Greciei, parte a războaielor medice. Alți istoricii susțin că această bătălie ar fi avut loc cu o lună mai târziu, pe 12 septembrie 490 a. Chr.

Statuetă de tip Tanagra descoperită la Callatis, datată la finalul secolului al IV-lea a. Chr, aflată în prezent în colecția Muzeului Național de Istorie a României și clasată în patrimoniul cultural național, la categoria fond

Tot în primul sfert al secolului al V-lea a. Chr. începea în lumea greacă ceea ce astăzi cunoaștem sub numele de „epoca clasică” – o perioadă în care arta greacă a cunoscut o dezvoltare fără precedent, iar multe obiecte realizate în centrele de producție de aici s-au răspândit cu mult în afara spațiului mediteraneean.

Prin intermediul unui comerț înfloritor, susținut de coloniilor grecești stabilite deja cu mult timp în urmă în Pontul Euxin, denumirea sub care era cunoscută în acea epocă Marea Neagră, bunurile grecești au ajuns și pe teritoriul actual al României, în special în Dobrogea, dar nu numai, unde au fost descoperite în siturile arheologice precum sunt cetățile Orgame, Histria, Tomis și Callatis.

O parte dintre aceste artefacte extraordinare pot fi admirate în baza de date a Bunurilor Mobile Clasate în Patrimoniul Cultural Național:

  1. Vase decorate de către pictorii care lucrau în atelierele antice grecești de olărie:
  1. Statuete feminine din terracotta, cunoscute sub denumirea de statuete de tip Tanagra
  1. Monede antice grecești, printre care se numără:
  1. Vârfuri de săgeți din bronz

Pe lângă bogatele colecții de obiecte, pasionații de istoria Greciei antice pot vizita ruinele cetăților grecești din Dobrogea, localizate în areale geografice protejate, precum complexul lagunar Razim-Sinoe (Histria, Orgame), malul Mării Negre sau în vecinătatea Deltei Dunării.

Despre coloniile grecești aflate pe coasta vestică a Pontului Euxin și descoperirile înregistrare pe aceste situri puteți citi numeroase studii în Biblioteca digitală a publicațiilor culturale, urmând linkurile de mai jos:

Poziționarea lor exactă pe harta României poate fi verificată consultând Serverul Cartografic pentru Patrimoniul Cultural Național.