La data de 6 august 1917 a avut loc Bătălia de la Mărășești, una dintre cele mai sângeroase lupte desfășurate în timpul Primului Război Mondial pe Frontul de Est.

Luptele au avut loc în perioada 24 iulie/6 august – 6 august/19 august 1917 în zona județului Vrancea.

Efectivele militare erau formate din Armata Regatului României și trupe ale Imperiului Rus – acestea luând poziții defensive. La conducerea forțelor româno-ruse se aflau generalii Constantin Christescu, Eremia Grigorescu și Aleksandr Franțevici Ragoza.

Portret de ostaș român din Primul război mondial, pictură de Sava Albescu (1883-1957), datată în prima jumătate a secolului XX. Compoziția se află în colecția deținută de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și este clasată în Patrimoniul Cultural Național la categoria fond.

În timpul luptelor de la Mărășești și-a pierdut viața și Ecaterina Teodoroiu (nume la naștere Cătălina Vasile Toderoiu).

De cealaltă parte a frontului se aflau trupele Imperiului German – aflate în ofensivă militară.

Forțele germane erau comandate de generalii Johannes von Eben, Curt von Morgen și Karl von Wenninger. Cel din urmă a murit în timpul campaniei militare.

Obiectivul strategic al Puterilor Centrale era acela de a penetra linia frontului, de a scoate Regatul României din război și de a înainta spre Ucraina (o regiune bogată în produse agricole, vitală pentru a rezolva instabilitatea socială cauzată de penuria alimentară din Germania).

De-a lungul acestei bătălii Armata Română a pierdut 27.410 de militari – dintre care 5.125 de morţi, 12.467 răniți și 9.818 dispăruți. Demn de menționat este și faptul că efectivele Armatei Ruse au suferit pierderi umane semnificative, acestea fiind estimate la aproximativ 25.650 de oameni – dintre care 7.083 morţi, 10.400 răniţi şi 8.167 dispăruţi. Armata Germană a suferit pierderi cumulate de aproximativ 60.000-65.000 de oameni (morţi, răniţi şi dispăruţi).

Bătălia de la Mărășești a rămas adânc ancorată în mentalul colectiv românesc până în zilele de astăzi, evenimentul fiind considerat și cultivat de autoritățile din perioada interbelică drept un moment de eroism și de rezistență națională.

Printre numeroasele monumente ridicate de autorități îl putem menționa pe unul dintre cele mai importante, acesta fiind Mausoleul de la Mărășești. Mausoleul este monument istoric, cu codul VN-IV-m-A-06631 și a fost realizat de arhitecții George Cristinel și Constantin Pomponiu, aceștia fiind selectați în urma unui concurs desfășurat în anul 1921. Lucrările au început la 28 septembrie 1924, fiind reluate după 12 ani, în 1936. Basoreliefurile au fost realizate de către sculptorii Cornel Medrea și Ion Jalea, iar Eduard Săulescu a executat pictura interioară.

ProEuropeana. Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale cuprinde articole privitoare la Primul Război Mondial și la istoria militară a României, pe care vă invităm să le răsfoiți.