La data de 23 septembrie 63 a. Chr. se năștea primul împărat roman care a adus Romei, în urma haosului creat de războaiele civile, un sistem ordonat de guvernământ – Augustus. Acesta a oferit stabilitate, din care a izvorât expansiunea și prosperitatea următoarelor două secole.

Născut cu numele Gaius Octavius Thurinus, din familia sa gens Octavia, a fost adoptat ca fiu și moștenitor de către Gaius Iulius Caesar, în 44 a.Chr. După asasinarea unchiului său, Caesar, Octavian şi-a unit forțele cu Marc Antoniu și Marcus Aemilius Lepidus pentru a forma o dictatură militară cunoscută drept „Al doilea triumvirat”. Triumviratul s-a încheiat o dată cu victoria lui Octavian din cadrul bătăliei de la Actium, din 31 a. Chr. După acest eveniment, nu doar și-a creat propria sa formă de guvernământ, dar a și dezvoltat-o pe parcursul a 45 de ani de domnie.

Denar care păstrează pe avers capul lui Augustus, spre dreapta, iar pe reves capul lui Agrippa, spre dreapta. Acesta este datat în anul 13 a. Chr. și face parte din tezaurului monetar de la Sf. Gheorghe – Simeria/1963, deținut de Muzeul Naţional Secuiesc, din Sfântu Gheorghe, Covasna.

Regimul său autocratic este cunoscut în istoriografie sub numele de principat, deoarece a deținut titlul neoficial de princeps, primul cetățean.

Augustus a lărgit imperiul prin anexarea Egiptului, Dalmaţiaei, Pannoniei și Raetia, mărind posesiunile din Africa și desăvârșind cucerirea Hispaniei. Acesta s-a implicat și în reformarea sistemului roman de percepere a taxelor, a dezvoltat o rețea de drumuri, a creat o armată pedestră dar și faimoasele gărzi pretoriene.

Printre alte realizări se numără și crearea oficială a instituției poliției și a serviciului de pompieri pentru Roma. Tot aici, prin intermediul programului său de construire a demonstrat încă o dată rolul său de apărător al poporului, întrucât reclădirea nu ținea doar de estetică, ci și de siguranța poporului. Din această activitate a fost creată și lauda „Am găsit un oraș de cărămidă și am lăsat unul de marmură” (Suetonius, De Vita Caesarum 28.2).

Totodată, o altă prioritate a ținut de renașterea religioasă, acesta restaurând 82 de temple doar în anul 28 a. Chr. Titulaturile deținute sunt multiple, iar activitatea lui de reformare a imperiului este una bogată. Așadar, pentru mai multe informații vă invităm să accesați Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale, unde puteți afla mai multe.