La data de 15 iunie 1977 era inaugurat atelierul lui Constantin Brâncuși, marelele sculptor român (n. 19 februarie 1876, Hobița, Peștișani, Gorj, România – d. 16 martie 1957, Paris, Franța). Atelierul a fost reconstituit pe esplanada Beaubourg din Paris, într-o construcție separată de clădirea Muzeului de Artă Modernă.

În anul 1956, Brâncuși a lăsat moștenire lucrări finalizate, mobilier, schițe, instrumente și unelte, bibliotecă, fotografii etc., către statul francez, cu condiția ca acesta să reconstruiască atelierul la fel cum a fost la moartea artistului.

„Sărutul”, sculptură de Constantin Brâncuşi. Opera poartă semnătura artistului pe bază (Brâncuşi, 1907) și reprezintă doi tineri îmbrățișați. Piesa a fost realizată prin cioplire în piatră de Marna. Sculptura originală se află în Muzeul De Arta Craiova și este clasată în categoria tezaur. Este una dintre cele mai importante opere de artă din patrimoniul cultural al României.

După o reconstrucție parțială în anul 1962 în cadrul colecțiilor muzeului de la Palais de Tokyo, replica exactă a fost produsă în 1977, vis-à-vis de Centrul Pompidou. După ce a fost inundat în 1990, atelierul a fost închis publicului. Reconstituirea care există la momentul actual, construită de arhitectul Renzo Piano în anul 1997, este un spațiu muzeal dedicat atelierului și operelor lui Brâncuși.

În cadrul bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național există o serie de lucrări ale lui Constantin Brâncuși, pe care vă invităm să o explorați.

De asemenea, Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale cuprinde numeroase articole dedicate lui Brâncuși și gândirii sale artistice, pe care le puteți descărca.