La data de 6 august 1484 începe asediul cetății Chilia, din perioada campaniei militare desfășurate de sultanul otoman Baiazid al II-lea în Țara Moldovei (iunie – august 1484). Cetatea Chilia este o cetate localizată în zona Bugeacului, pe malul stâng al Dunării, actualmente în regiunea Odesa, Ucraina.

La 14 august fortificația este cucerită de otomani, mica garnizoană militară fiind înfrântă. Zona a fost transformată ulterior în raia otomană. Cetatea a fost stăpânită de către Imperiul Otoman până în anul 1812, atunci când Basarabia a fost cedată Imperiului Rus.

Fragment din partea superioară a unui ancadrament de fereastră în formă de ogivă, datat în secolul al XV-lea, clasat în categoria Tezaur și aflat în colecțiile MNIR.

Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale, Pro – Europeana, cuprinde numeroase articole dedicate istoriei medievale, arhitecturii și fortificațiilor din spațiul românesc, pe care vi le recomandăm: evul mediu, cetate.

De asemenea, Baza de date online a Bunurilor Clasate în Patrimoniul Cultural Național cuprinde numeroase piese de patrimoniu din perioada medievală.