Suntem azi mai preocupați ca niciodată de metode moderne de igienizare, dezinfectare, decontaminare sau sterilizare. Dar, poate poate am fi surprinși să aflăm că multe din tehnologiile pe care le folosim acum sunt inventate și cunoscute de pe vremea străbunicilor.

O scurtă vizită prin catalogul virtual al Bunurilor culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național, în Domeniul Știință și tehnică, ne prilejuiește descoperirea unui aparat de dezinfectare a aerului, vechi de 100 de ani. El a fost produs în Franța de compania Cie des Eaux et de L’Ozone, companie înființată în 1907 de chimistul francez Marius Paul Otto, inaugurând astfel folosirea industrială a ozonului în sterilizarea apei.

Ozonator de aer, obiect de patrimoniu clasat în categoria Fond, deținut de Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, din Iași.

Nu știm cum a ajuns în România acest aparat, dar azi se află expus în Muzeul Științei şi Tehnicii „Ștefan Procopiu” din Iași. Este un aparat electric portabil pentru ozonat aerul, realizat după procedeul de ionizare prin descărcare electrică prin efect corona. Era folosit pentru dezinfectarea aerului şi dezodorizarea camerelor.

Vă invităm să descoperiți și alte exponate din Domeniul Știință și Tehnică în Catalogul Bunurilor Culturale Mobile pentru a afla cum arătau aparatele moderne de acum 100 de ani, fie și doar pentru a vedea ce este cu adevărat nou în aparatele de care ne folosim în fiecare zi.

Și, pentru că am amintit un chimist francez, vrem să amintim și un mare chimist român contemporan acestuia: Neculai Costăchescu (1876 – 1939), unul din părinții învățământului tehnic superior din Iași, cunoscut și ca om politic. Despre el puteți citi în articole în revista Cercetări Istorice, pe care o puteți răsfoi în Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale, pusă la dispoziția cititorilor de Muzeul de Istorie a Moldovei.