Amforă de Heraclea, datată în secolele II-III p.Chr. A fost descoperită în Săbăoani, județul Neamţ și este deținută de Muzeul de Istorie din Roman. Este clasată în patrimoniul cultural național, la categoria tezaur.

Amforele sunt vase ceramice de forme și dimensiuni diferite, utilizate pentru transportarea mai multor tipuri de produse, dar în special a vinului sau a uleiului.

Pentru a realiza o amforă, meșterii olari au nevoie de lut, apă și degresant (adaos ce are rolul de a controla plasticitatea pastei, de exemplu pietricele, paie), pe care le amestecă, iar pasta rezultată este modelată la roata olarului. Vasul astfel creat este lăsat la uscat și ars într-un cuptor special amenajat.

Amforele pot fi recunoscute după forma ovoidală pe care o prezintă și după cele două toarte specifice, uneori de mari dimensiuni, așezate de la umărul vasului până spre baza acestuia.

În funcție de particularitățile morfologice, de lutul și degresantul utilizat, de cele mai multe ori arheologii specializați pot identifica atelierul de producție.

De exemplu, cele produse în atelierele ceramice din Heraclea (oraș antic grecesc, actualul Karadeniz Ereğli din Turcia, situat în partea de sud-est a Mării Negre, anticul Pontus Euxinus) conțin piroxen în compoziția pastei. Piroxenul este o rocă vulcanică formată din silicați naturali de magneziu, fier, calciu, aluminiu, sodiu, potasiu etc., care se prezintă sub formă de cristale prismatice cu luciu sticlos, de culoare verde-măslinie până la negru.

Pe unele amfore se observă ștampile (impresiuni făcute înainte de ardere), aplicate pe una sau chiar pe ambele toarte, care sunt specifice perioadei elenistice (sec. IV a. Chr. – I p. Chr.) și romane timpurii (sec. I-III p. Chr.). Alteori, amforele pot prezenta inscripții incizate pe corp sau gât, denumite graffiti, sau inscripții aplicate cu vopsea, cunoscute drept dippinti. Ele conțin informații utile pentru cercetători, precum atelierul în care au fost create, conținutul transportat, capacitatea de stocare sau prețul vaselor.

Studierea amforelor oferă informații importante despre schimburile comerciale și economia unei regiuni, din diferite perioade istorice.

Puteți vedea mai multe amfore clasate în Patrimoniul Cultural Național, aici.

Mai multe detalii cu privire la vasele de transport puteți găsi în Biblioteca digitală a Publicațiilor Culturale.