Irina NIȚU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Turneul „JOC”
(Irina Nițu – 30 octombrie 2013)
imagine din concert S-a încheiat de curând turneul de concerte intitulat „Joc”, ai cărui protagoniști principali au fost pianiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu. Echipei lor s-au mai adăugat muzicologul Irina Nițu și fotograful Horia Andrei Nițu.

Proiectul „Joc” a fost finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, fiind selectat dintr-o listă impresionantă de alte propuneri și a constat în douăsprezece concerte și două masterclass-uri desfășurate în localități din județele Harghita și Covasna în tot atâtea zile, consecutiv de către artiștii amintiți, în perioada 15-30 octombrie 2013.

Repertoriul propus de pianiști a fost unul accesibil, inspirat din folclor – de unde și titlul proiectului, „Joc”. Altfel spus, ei au selectat șase compoziții care au la bază teme deduse din muzica tradițională a diverselor popoare: român, maghiar și spaniol, prezentându-le într-un concert de pian la patru mâini. Recitalul a fost gândit cu scurte prezentări între piese datorate Irinei Nițu și proiecții de slide-uri cu imagini reprezentative pentru fiecare compozitor în parte. Acest aspect sincretic a vizat obținerea unui impact cât mai plăcut asupra publicului. Acesta s-a bucurat de cele Trei dansuri de nuntă ale lui G. Ligeti, Dansuri populare din Transilvania, op.4 de Constantin Silvestri, Dansuri românești sz.56 de Bela Bartòk (transcrise pentru pian la patru mâini de compozitorul Marius Sireteanu). În cea de-a doua jumătate a concertului s-au derulat trei rapsodii: Rapsodia ungară nr.2 de F. Liszt, Rapsodia spaniolă de M. Ravel și Rapsodia op.11, nr.1 de George Enescu (în varianta pentru 4 mâini realizată tot de Marius Sireteanu), piese diferite ca stil dar apreciate fiecare în parte de publicul larg.

pregătire concert Pianul pe care s-au desfășurat toate concertele a fost AvanGrand N1, pus la dispoziție de către firma de piane Yamaha, în calitate de partener principal al proiectului nostru. Pianul ne-a însoțit pretutindeni, fiind transportat, manevrat, suit și coborât pe scene zilnic cu ajutorul important al lui Mihai Negoiță, lui alăturându-i-se în fiecare locație alte câteva perechi de brațe puternice (fără de care nu ne-am fi descurcat).

Imaginile de la fața locului au fost realizate de către Horia Nițu, din toate unghiurile posibile, pentru a imortaliza cât mai fidel atmosfera concertelor. Aceasta a fost întregită și de participarea unor mai mici și mai mari pianiști, cinci la număr, selectați dintre participanții masterclass-ului de la Centrul Cultural de la Arcuș – partener de bază al proiectului nostru. imagine din concertÎi enumăr pe curajoșii care au cântat în debutul concertelor pianiștilor Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu: Sebestyèn Làzăr Regina, clasa a III-a, László Berta Bianca, clasa a X-a, Opra Balàzs József, clasa a XI-a de la Liceul de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe și Csata Sebestyèn, clasa a III-a respectiv Elekes Peter, clasa a VI-a de la Școala Gimnazială Vaskertes din Gheorgheni. Ei au primit cadouri (diplome, partituri, CD-uri, DVD-uri cu artiști consacrați) și s-au bucurat de primirea specială a publicului din fiecare sală de concert.

imagine din concert Localitățile-gazdă ale Proiectului Joc au fost Arcuș, Sfântu Gheorghe, Baraolt, Miercurea Ciuc, Remetea, Bălan, Ditrău, Praid, Odorheiu Secuiesc, Tg. Secuiesc, Covasna și Gheorgheni. Am apreciat modul călduros în care organizatorii locali și publicul au reacționat în urma tuturor concertelor. Bisurile au fost inevitabile, la fel ca și oboseala, însă ropotele de aplauze și opiniile pozitive ale spectatorilor sondate prin chestionare completate la finalul recitalurilor au compensat totul cu brio.

Adresăm un gând special celor care ne-au încurajat să revenim, demonstrându-ne că muzica clasică a câștigat un public nou, dornic de evenimente similare. Bine-nțeles, suportul AFCN-ului a fost esențial pentru proiect. Viabilitatea acestuia a fost dovedită cu succes, și nu se va limita doar la perioada contractuală. În viitorul apropiat, concertul „Joc” va putea fi ascultat și la Petroșani (mai exact, în data de 7 decembrie a.c.) cu prilejul unui Festival-Concurs de pian aflat la cea de-a a II-a ediție, organizat de Asociația KlavierArt în Sala de marmură a Primăriei din localitate. Sunteți invitați, vă așteptăm!
Copyright: cIMeC 2013